ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία λόγω έλλειψης αίματος

σε-απόγνωση-οι-ασθενείς-με-μεσογειακή-118060

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την έλλειψη αίματος για μετάγγιση των ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας είχε καταθέσει και σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό για το φλέγον αυτό ζήτημα που αφορά χιλιάδες συνανθρώπους μας, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επανέρχονται επί του ζητήματος επισημαίνοντας τα εξής: «Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν οι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία την αδιαφορία και την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η τραγική έλλειψη αίματος προς μετάγγιση που παρατηρείται στα κέντρα μεσογειακής αναιμίας της χώρας. Σωρεία καταγγελιών που μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας των πολυμεταγγιζόμενων συνανθρώπων βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Να σας ενημερώσουμε λοιπόν για την κατάσταση που δείχνετε να αγνοείτε και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την άμεση λύση του προβλήματος:

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ασθενείς (θαλασσαιμικοί) έχουν προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις κάθε 2-3 εβδομάδες με δύο μονάδες αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά). Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν έντονες ελλείψεις με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λαμβάνουν μόνο μία μονάδα αίματος σε κάθε συνεδρία!

Λόγω της μειωμένης ποσότητας αίματος που έλαβαν θα πρέπει να προσέλθουν σε μία εβδομάδα(!) αλλά αυτό είναι αδύνατο διότι δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συμπίπτουν με τις επόμενες προγραμματισμένες μεταγγίσεις άλλων ασθενών.

Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι πάσχοντες θα πρέπει να μεταγγίζεται συγχρόνως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με το ίδιο προσωπικό, στο ίδιο ωράριο, πιθανόν και με δύο ασθενείς ανά κρεβάτι(!;), σε τριτοκοσμικές συνθήκες που προφανώς δεν στερούνται κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η κατάσταση δε αυτή έχει και μεγάλο κόστος (σε αναλώσιμα και εργαστηριακό έλεγχο), αφού υπερδιπλασιάζονται οι φορές που ο ασθενής θα πρέπει να μεταγγιστεί.

Για τον μήνα Ιανουάριο 2018 ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε 1000 μονάδες αίματος λιγότερες από τον Ιανουάριο του 2017, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο «Αγία Σοφία» να αιτηθεί προς το ΕΚΕΑ να του καλύψει τις 600 και τελικά να λάβει 190(!) σύμφωνα με τα στοιχεία της αιμοδοσίας. Δυστυχώς, λόγω της ανωτέρω κατάστασης τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης προ και μετά τη μετάγγιση είναι ελαττωμένα, γεγονός που δε συνάδει με την θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών ασθενών, ενώ έχει αποδιοργανωθεί τελείως η προσωπική τους ζωή (εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια).

Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα των θαλασσαιμικών είναι απόλυτα γνωστές, ανελαστικές και οι μεταγγίσεις τους οφείλουν να είναι τακτικές και προγραμματισμένες. Η μη τήρηση των προγραμματισμένων μεταγγίσεων επιφέρει βλάβη στην υγεία τους, ενώ ταυτόχρονα τους καθιστά δέσμιους του νοσοκομείου και θίγει την αξιοπρέπειά τους. Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή συνάνθρωποί μας να οδηγούνται σε περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίηση, «ζητιανεύοντας» μία μονάδα αίμα μαζί με το δικαίωμά τους σε μία αξιοπρεπή ζωή…

Σας καλούμε να απαντήσετε σε ερωτήματα που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της καθημερινής κοινοβουλευτικής λειτουργίας – είναι ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας! Παρακαλούμε, έστω και την ύστατη ώρα, να ανταποκριθείτε με υπευθυνότητα!»

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να επιλύσει άμεσα το επείγον πρόβλημα της [πρωτοφανούς] ανεπάρκειας αίματος προς μετάγγιση στην χώρα μας, ενώ συγχρόνως τον καλούν να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η διακίνηση του αίματος και να αποφευχθεί η καταστροφή μονάδων αίματος, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 30.000 το χρόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου