ΤΟΠΙΚΑ

Στα αζήτητα ιατρικός εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

στα-αζήτητα-ιατρικός-εξοπλισμός-στα-κ-118475

Μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ αραχνιάζουν… στα υπόγεια των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας. Ενώ θα μπορούσαν να αποβούν «σωτήρια» για τους ασθενείς, παραμένουν αναξιοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού και ρημάζουν. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας έχει χτυπήσει πολλές φορές «καμπανάκι» στην 5η ΥΠΕ ζητώντας κατ’ αρχάς να υπάρξει καταγραφή όλου του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, και κατά δεύτερον να δρομολογηθούν προσλήψεις έστω επικουρικού προσωπικού που θα εκπαιδευτεί πάνω στη συγκεκριμένη υλικοτεχνική υποδομή.

Πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Άλλα σκουριάζουν στις ζελατίνες, όπως στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπου μέσω του ΕΣΠΑ αγοράστηκε ο εξοπλισμός για οδοντιατρείο αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε, και άλλα έχουν παροπλιστεί διότι δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό.

Στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Αργαλαστής, Σκιάθου και Σκοπέλου υπάρχουν επίσης σύγχρονα μηχανήματα για τη λειτουργία μικροβιολογικών εργαστηρίων, όμως δεν υπάρχουν γιατροί και επικουρικό προσωπικό να αναλάβει «δράση». Έτσι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών ακόμη και για μία απλή αιματολογική εξέταση ή θα απευθυνθούν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της περιοχής, τα οποία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, ή θα υποχρεωθούν να μεταβούν στον Βόλο για να υποβληθούν στις εξετάσεις που τους έχει υποδείξει ο θεράπων γιατρός.

Το ίδιο ισχύει και με τον εξοπλισμό που αφορά στα οδοντιατρεία. «Τα μηχανήματα σαπίζουν» αφού εδώ και μία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν και οι τελευταίοι οδοντίατροι που απασχολούνταν στα περιφερειακά Κέντρα της Μαγνησίας.

Τα υπομνήματα «πάνε και έρχονται» όμως ουσιαστικές λύσεις δεν έχουν δρομολογηθεί. Ούτε στο θέμα της αξιοποίησης του ιατρικού εξοπλισμού, ούτε στο θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και επικουρικό προσωπικό.

«Δυστυχώς πολλές φορές έχουμε επισημάνει, ότι είναι κρίμα αυτός ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός να παραμένει αναξιοποίητος, δεν έχουμε όμως εισακουστεί», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επανεκλεγείς πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας Δημήτρης Γατής. «Επιδιώκουμε την επαναλειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων μέσα στα Κέντρα Υγείας. Είναι μεγάλη ανάσα για τους ασφαλισμένους, διότι δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν συμμετοχή στον ιδιώτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Να σημειωθεί, ότι πριν από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας πραγματοποίησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο τις επόμενες μέρες θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση λύσεων στα παραπάνω ζητήματα.

Στο νέο ΔΣ πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο κ. Δημήτρης Γατής, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις έχουν εκλεγεί οι: ΓΓ η Νέλη Χονδρογιάννη, αντιπρόεδρος η Περσεφόνη Επιφανείου, ταμίας η Γαρυφαλιά Παπαδημητρίου και μέλη η Βασιλική Σδρόλια, ο Στέργιος Βουλάγκας και ο Δημήτρης Ντζέκας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου