ΤΟΠΙΚΑ

Κλαδική σύμβαση διεκδικούν οι καθαρίστριες

κλαδική-σύμβαση-διεκδικούν-οι-καθαρί-120034

Σε πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα συμμετείχαν χθες οι καθαρίστριες του Βόλου, στο πλαίσιο της 24ωρης χθεσινής απεργίας στον κλάδο.

Οι καθαριστές και καθαρίστριες διεκδικούν μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά και πληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους στους δήμους Τεμπών και Σκοπέλου, ενώ έχουν φτάσει τα χρήματα για αρκετούς μήνες, δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα πρωτοβάθμια σωματεία Λάρισας, Πειραιά, Βόλου και το κλαδικό σωματείο Θεσσαλονίκης διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που θα περιλαμβάνει ενιαίο μισθό για όλες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα χωρίς διαχωρισμούς, μισθολογικές και εργασιακές διαφορές (επίδομα ανθυγιεινής Εργασίας, ΜΑΠ, κανονικές άδειες κ.ά.).

Οι καθαρίστριες ζητούν επίσης να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους δήμους Σκοπέλου και Τεμπών, ενώ επίσης απαιτούν να εκδοθεί απόφαση από την κυβέρνηση που θα προβλέπει ότι οι εργαζόμενες θα πάρουν αναδρομικά σε χρήματα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας από το 2012 ως σήμερα κ.ά.

Με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών, εκδόθηκε ανακοίνωση συμπαράστασης από τη Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας.

«Οι καθαρίστριες γι’ ακόμα μια φορά είναι στον δρόμο του αγώνα, παλεύοντας για τα αυτονόητα, ενάντια στην πολύχρονη ομηρία που τους οδήγησαν οι αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων μνημονιακών και μη. Κάθε μέρα στα σχολεία προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια μας την καθαριότητα και για τη φιλότιμη εργασία τους αντιμετωπίζουν τις απαράδεκτες σχέσεις εργασίες πολλών ταχυτήτων (π.χ. οι μόνιμες, οι συμβασιούχες έργου και της μερικής απασχόλησης).

Αμείβονται με ελάχιστα, πολλές φορές και με καθυστέρηση πληρωμών και δεν έχουν πραγματική υγιεινή και ασφάλεια στην ανθυγιεινή εργασία που κάνουν καθημερινά. Ζητάμε να δοθεί άμεσα η λύση στα αιτήματά τους» επισημαίνεται μεταξύ άλλων από τον σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου