ΤΟΠΙΚΑ

«Πως αξιοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκοί πόροι ΕΣΠΑ 2014- 2020 το έτος 2017;»

πως-αξιοποιήθηκαν-οι-ευρωπαϊκοί-πόρ-120812

Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτή Κορινθίας Ν.Δ. Χρίστο Δήμα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τη μικρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το έτος 2017, ενώ συγχρόνως τονίζουν την ανάγκη οι πόροι αυτοί να διοχετευθούν με ταχείς ρυθμούς στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή τους, «σε πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), απεικονίζεται με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 62,4% των νοικοκυριών δηλώνει ότι παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, ένα στα δύο νοικοκυριά σημειώνει πως στηρίζεται σε συντάξεις, ενώ το 20% των ερωτηθέντων φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω χρεών. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως το 25% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2018 στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό, το 32,2%, δηλώνει αδυναμία σε ό,τι αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις το τρέχον έτος.

Προφανώς όλη αυτή η εικόνα, δε συνάδει με το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά καθιστά αναγκαία την επίσπευση κάθε δυνατής συνδρομής στην ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται.

Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους 20,382 δις (20 Επιχειρησιακά Προγράμματα) + 0,370 δις (Διακρατικά Προγράμματα) + 0,970 δις (αύξηση προϋπολογισμού) = 21,722 δις[1] στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που μαζί με την εθνική συμμετοχή συνιστούν ένα ποσό 26 δις. προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης της ανάπτυξης. Κοινοτικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, καθώς όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο (ν.4314/2014) είναι ψηφισμένο ήδη από το 2014».

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το έτος 2017, σωρευτικά και ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, για το ποσοστό επιτυχίας του δημοσιονομικού στόχου που είχε τεθεί το 2017 ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και συνολικά, καθώς και με ποιες δράσεις προτίθεται η κυβέρνηση να τονώσει την επιχειρηματικότητα για το 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου