ΤΟΠΙΚΑ

298 υποθέσεις ναρκωτικών εξιχνιάστηκαν το 2017 στη Μαγνησία

298-υποθέσεις-ναρκωτικών-εξιχνιάστηκαν-121084

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν το 2017 οι υποθέσεις με κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών που εξιχνίασε στη Μαγνησία το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Ο αριθμός των συλλήψεων ανήλθε στις 291, καταγράφοντας αύξηση ύψους 21% σε σχέση με το 2016, ενώ στις επιχειρήσεις του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κατασχέθηκε τριπλάσια ποσότητα κάνναβης στο συγκρινόμενο διάστημα. Ιδιαιτέρως μεγάλη συγκριτικά με άλλες χρονιές ήταν και η ποσότητα κοκαΐνης που έφτασε στα χέρια των αστυνομικών, ενώ αντίθετα οι κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης μειώθηκαν στο μισό.

Δουλεύοντας συστηματικά και με μέθοδο, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου εξιχνίασε το 2017 δεκάδες υποθέσεις σε τυχαίους ελέγχους, αλλά και στοχευμένους, αιφνιδιαστικούς σε σπίτια-στόχους. Με μεθοδική δουλειά οι αστυνομικοί διαλεύκαναν 298 υποθέσεις με ναρκωτικά, έναντι 254 το 2016. Αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν το περασμένο έτος σε 352 συλλήψεις από σύνολο 291.

Ένα μεγάλο μέρος πάντως των συλληφθέντων απασχόλησαν τις αρχές επανειλημμένες φορές, όχι μόνο για υποθέσεις ναρκωτικών αλλά για κλοπές και άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Απολογούμενοι στα δικαστήρια επικαλέστηκαν κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση, προκειμένου να τύχουν ευεργετικών διατάξεων του Νόμου. Στην περίπτωση που τεκμηριώθηκε η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, έτυχαν όντως ευεργετικής μεταχείρισης, ακόμη και με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως, επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές ή και προφυλακίσεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τόσο ημεδαποί όσο και αλλοδαποί, με τις ηλικίες των δραστών να είναι κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας, από 25 έως 40 ετών. Παρόλα αυτά κάποιοι είχαν εκτίσει και ποινές φυλάκισης αλλά υπέπεσαν ξανά στα ίδια αδικήματα μετά την έκτιση των ποινών τους.

Η πλειοψηφία των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν αφορούσαν στην κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών κυρίως κάνναβης. Ωστόσο, η συνολική ποσότητα που κατασχέθηκε το περασμένο έτος έφτασε και ξεπέρασε τα δώδεκα κιλά κάνναβης και ήταν τριπλάσια από το 2016 (3.160 γραμμάρια) ποσότητα που τεκμηριώνει την ευρέως διαδεδομένη χρήση της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμη και από 15 και 16 ετών.

Στον αγώνα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου πέτυχε και μεγάλες επιτυχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επιχειρήσεις κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης 6.370 δόσεων λευκού θανάτου. Ωστόσο, σε σχέση με το περασμένο έτος η ποσότητα αυτή ήταν σχετικά μικρή καθώς το 2016 η ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε αντιστοιχούσε σε 12.280 δόσεις λευκού θανάτου.

Ένα αξιοσημείωτος αριθμός συλλήψεων αφορούσε και στην κατοχή ναρκωτικών χαπιών χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ναρκωτικών χαπιών που κατασχέθηκαν ήταν 1.820 από σύνολο 1.350 το 2016. Πάντως, ενώ ανά τακτά διαστήματα συλλαμβάνονται άτομα να έχουν επάνω τους χάπια αλλά και άλλες ναρκωτικές ουσίες, όμως ποτέ μέχρι σήμερα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν έχει διαπιστωθεί με ποιο τρόπο γίνεται αυτό του είδους το εμπόριο ναρκωτικών. Σε πρόσφατη σύλληψη, δράστης βρέθηκε να έχει στη κατοχή ακόμη και σφραγίδα γιατρού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τέλος, στις επιχειρήσεις του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 63 δενδρύλλια κάνναβης, ενώ το 2016 είχαν κατασχεθεί 176.

Οι μεγάλες επιτυχίες

Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου 2017, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν 53χρονο Βολιώτη με 1.700 δόσεις ηρωίνης.

Σε νομότυπη αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε στο σπίτι του, μετά από πληροφορίες που υπήρχαν για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί εντόπισαν σε ειδική κρύπτη στο μπάνιο μία ποσότητα κάνναβης βάρους 75,40 γραμμαρίων, μία ποσότητα ηρωίνης βάρους 66,43 γραμμαρίων και μία ποσότητα άγνωστης χημικής σύνθεσης αναμειγμένη με ηρωίνη βάρους 103,68 γραμμαρίων.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα ναρκωτικά και πέρασαν χειροπέδες στον 53χρονο. Επίσης, κατέσχεσαν από την κατοχή του δύο ζυγαριές ακριβείας, το ποσό των 885 ευρώ ως προερχόμενο από διακίνηση, και δύο κινητά τηλέφωνα ως μέσα διευκόλυνσης για εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 δύο Αλβανοί ηλικίας 26 και 41 ετών συλλαμβάνονται με 100 γραμμάρια κοκαΐνης, που θα διακινούνταν στη μαύρη αγορά αντί του ποσού των 100.000 ευρώ. Εις βάρος τους υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να φέρουν ναρκωτικά στον Βόλο από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί έκαναν μπλόκο στο αυτοκίνητό τους στον Βόλο, και με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου κατάφεραν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά ξηλώνοντας ακόμη και κομμάτια του αυτοκινήτου. Οι αλλοδαποί παρακολουθούνταν από την ώρα που εισήλθαν στα όρια του Νομού. Στο κέντρο της πόλης, και ενώ οι δράστες πίστευαν ότι πλέον είχε καταφέρει να ξεφύγουν από ελέγχους, οι αστυνομικοί τους περίμεναν!

Την 1η Απριλίου 2017, 60χρονος Βολιώτης συλλαμβανόταν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών για εμπόριο ναρκωτικών. Ο δράστης έκρυβε στο σπίτι του ηρωίνη βάρους83,85 γραμμαρίων, η οποία αντιστοιχεί σε 850 δόσεις λευκού θανάτου, που θα σπρώχνονταν στην αγορά των ναρκωτικών αντί του ποσού των 4.200 ευρώ και ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 93,35 γραμμαρίων που αντιστοιχεί σε 950 δόσεις, κόστους 7.500 ευρώ.

Σε «ντου» στο σπίτι του οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό όλους τους χώρους και τελικώς βρήκαν τα ναρκωτικά επιμελώς κρυμμένα στη σόμπα. Λίγο νωρίτερα ο 60χρονος αποχωρούσε από την οικία του με το αυτοκίνητό του, όταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο, με τις εξελίξεις της υπόθεσης να διαδέχονται η μία την άλλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου