ΤΟΠΙΚΑ

Γεμάτοι οι ξενώνες αστέγων του Δήμου Βόλου

γεμάτοι-οι-ξενώνες-αστέγων-του-δήμου-β-122821

Αποδέκτες δραματικών ανθρώπινων ιστοριών, με πρωταγωνιστές νεόπτωχους, ανθρώπους που κάποτε διέθεταν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, γίνονται κληρικοί και εθελοντές της τοπικής Εκκλησίας, με τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Εσταυρωμένος» να προσφέρει 1.400 περίπου ημέρες φιλοξενίας ετησίως στους τέσσερις ξενώνες του που παραμένουν πάντα γεμάτοι. Στο μεταξύ, είκοσι άτομα φιλοξενούνται στους δύο ξενώνες της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, σε Νεάπολη και Άλλη Μεριά, ενώ τα αιτήματα αυξάνονται διαρκώς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τη δεδομένη χρονική περίοδο φιλοξενούνται πέντε άτομα στους ξενώνες του «Εσταυρωμένου», ενώ παρατηρείται σταθερά αυξανόμενη ροή αιτημάτων για φιλοξενία.

Ο σύλλογος τείνει διαρκώς χέρι συμπαράστασης σε δεκάδες περιπτώσεις, ενώ όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Θεόδωρος Μπατάκας «είναι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ούτε τα αναγκαία, άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια χρέη, έχοντας χάσει τις δουλειές τους».

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις νεόπτωχων οικογενειών και νεόπτωχων Βολιωτών, οι οποίοι κάποτε ήταν οικονομικά εύρωστοι, είχαν τις δικές τους επιχειρήσεις, αλλά βρέθηκαν στο σημείο μηδέν, λόγω της ύφεσης που άλλαξε άρδην την καθημερινότητά τους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με σωρεία προβλημάτων και χρεών.

Ο σύλλογος ανταποκρίνεται με διακριτικότητα σε όλες, ανεξαιρέτως, τις περιπτώσεις, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτά, από τον άμεσο ή τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, τα προβλήματα που διογκώνονται διαρκώς. «Δεχόμαστε διαρκώς νέα αιτήματα συνανθρώπων μας που χρειάζονται βοήθεια», υπογραμμίζει ο π. Θεόδωρος, ο οποίος τονίζει, παράλληλα, ότι όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Διαρκής στήριξη

Πολύπλευρη δράση αναπτύσσει ο «Εσταυρωμένος». Στον ετήσιο απολογισμό δράσης του Συλλόγου καταγράφεται αύξηση των βοηθημάτων σε ποσοστό 17,5%, ενώ αύξηση 32,5% σημειώνεται, αντίστοιχα, και στις επισκέψεις των απόρων.

Στο κέντρο υποδοχής, ειδικότερα, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς προσφέρθηκαν 628 οικονομικά βοηθήματα, 14 μηνιαίες υποτροφίες σε άπορους μαθητές, ενώ βοηθήθηκαν 120 οικογένειες.

Στη «Διακονία» καταγράφηκαν 760 επισκέψεις απόρων και στηρίχθηκαν ισάριθμες οικογένειες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 43 ανθρωπιστικές αποστολές σε ετήσια βάση και προσφέρθηκαν 1.400, περίπου ημέρες φιλοξενίας στους ξενώνες του συλλόγου.

Ο π. Θεόδωρος υπογράμμισε τη θερμή στήριξη του κόσμου και των εθελοντών του συλλόγου, 67 τακτικών και 83 εκτάκτων, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους στηρίζουν το έργο αλληλεγγύης, προσφέροντας κυριολεκτικά από το υστέρημά τους.

Στις δομές του Δήμου Βόλου

Ανάλογη εικόνα σημειώνεται στους δύο ξενώνες της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, που λειτουργούν στη Νεάπολη και την Άλλη Μεριά, προσφέροντας φιλοξενία σε οικογένειες αλλά και μοναχικά άτομα που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, στον ξενώνα της Αλλης Μεριάς φιλοξενούνται οκτώ άτομα, και δώδεκα στον ξενώνα της Νεάπολης, ενώ αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη άτομο.

Η συνεχής καταγραφή νέων περιστατικών και αιτημάτων αποτυπώνει, στο μεταξύ, την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί, αναζητώντας στήριξη και φιλοξενία στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου