ΤΟΠΙΚΑ

Ανατροπή στη δίκη των γιατρών

ανατροπή-στη-δίκη-των-γιατρών-123668

Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε δύο έτη φυλάκισης για τον θάνατο 49χρονης Βολιώτισσας

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί για τον θάνατο 49χρονης Βολιώτισσας, μητέρας τεσσάρων παιδιών, τον Νοέμβριο του 2012.

Η άτυχη γυναίκα είχε απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Βόλου στις 2 Νοεμβρίου στις 7.30 το πρωί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με δύσπνοια, και μετά από μερικές ώρες πήρε εξιτήριο. Εντούτοις, την ίδια μέρα η υγεία της επιδεινώθηκε ραγδαία και απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι δύο γιατροί, ένας ειδικευόμενος τότε στην παθολογία και ένας ειδικευόμενος στην καρδιολογία, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Εντούτοις, χθες, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Τριμελές Εφετείο Λάρισας έκρινε ότι οι δύο γιατροί δεν επέδειξαν καμία αμέλεια ως προς την ενάσκηση των καθηκόντων τους, και ακολούθησαν πιστά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης κατά την εξέταση της 49χρονης.

Μάλιστα, το Δικαστήριο αθώωσε και τους δύο κατηγορούμενους, παρά το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει νωρίτερα την ενοχή του ενός, του ειδικευόμενου τότε καρδιολόγου, με την επίκληση της πραγματογνωμοσύνης των τεχνικών συμβούλων, που εκτίμησαν ότι χρειαζόταν να γίνει καλύτερη εκτίμηση του καρδιογραφήματος. Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο ένας γιατρός επισήμανε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το καρδιογράφημα ήταν απολύτως φυσιολογικό και ότι δεν απαιτούνταν να κάνει τίποτα απολύτως περισσότερο από αυτά που έπραξε.

Ο δεύτερος γιατρός τόνισε ότι είχε διενεργήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στην 49χρονη, και συγκεκριμένα μάσκα, ακτινογραφία, καρδιογράφημα, και στη συνέχεια παρέπεμψε την άτυχη γυναίκα στον καρδιολόγο, για να εκτιμήσει το περιστατικό περαιτέρω από κοινού με τον προϊστάμενο γιατρό του. Το Δικαστήριο ανακοίνωσε το μεσημέρι την απόφασή του μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Η απόφαση αθώωσης του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας ήταν ομόφωνη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά πέντε γιατροί. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου είχαν καθίσει και δύο επιμελητές παθολογίας και καρδιολογίας, και μία ψυχίατρος αγροτική για τρός. Οι τρεις τελευταίοι όμως, είχαν κριθεί αθώοι και πρωτοδίκως. Η απόφαση του Δικαστηρίου συνοδεύτηκε από ικανοποίηση, καθώς οι γιατροί από την πρώτη στιγμή τόνιζαν με κάθε τρόπο ότι είναι αθώοι. Συνήγοροι υπεράσπισης των γιατρών ήταν ο Περικλής Λασκαράκης και ο Παναγιώτης Νικολέρης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου