ΤΟΠΙΚΑ

30 αιτήματα για ψυχιατρικό εγκλεισμό στην Εισαγγελέα Βόλου

30-αιτήματα-για-ψυχιατρικό-εγκλεισμό-στ-124990

Απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους. Ηλεκτρομαγνήτες ταρακουνούν τα πράγματά τους που έχουν στο σπίτι. Θέτουν ακατανόητα αιτήματα. Και από την άλλη, σπεύδουν στην Εισαγγελία και διαμαρτυρόμενοι πολίτες. Δεν μπορούν να βρουν άλλη λύση για αγαπημένα τους πρόσωπα και ζητούν τον περιορισμό τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Ενας μεγάλος αριθμός πολιτών ταλαιπωρείται με ψυχικά προβλήματα. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ψάχνουν τον τρόπο να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους τους, που πάσχουν από τέτοια νοσήματα και αδυνατούν. Στην Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 30 αιτήσεις για εγκλεισμό ατόμων σε ψυχιατρικές κλινικές.

Κατά μέσα όρο ένας με δύο πολίτες κάθε μέρα απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούν βοήθεια. Κάποιοι αδυνατούν να βρουν άλλη λύση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ανθρώπων τους και καταφεύγουν στην ύστατη, τον περιορισμό σε ψυχιατρικά νοσήματα.

Δικαστικές αλλά και αστυνομικές αρχές αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους, στην αντιμετώπιση περιστατικών με ψυχιατρικό περιεχόμενο. Παραπονούμενοι πολίτες διαμαρτύρονται.

Οι δικαστικές αρχές καλούνται να δώσουν οδηγίες, όπου και όποτε συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αστυνομικά τμήματα, να εκτελέσουν παραγγελίες.

Τα ψυχικά νοσήματα πολιτών που έρχονται σε γνώση της Εισαγγελίας Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα ίδια επίπεδα και την προ κρίσης εποχή και καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις. Το 2017 κατατέθηκαν 174 αιτήματα, το 2016, 168, το 2015, 190, το 2014, 174. Κάποιες από τις αιτήσεις, πάντως, έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Βόλου για δεύτερη φορά.

Η πορεία των αιτήσεων για ακούσιο ψυχιατρικό εγκλεισμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο εγκλεισμός διατάσσεται με απόφαση Εισαγγελέα, σε άλλες οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε ειδική διαδικασία διεξάγονται δίκες.

Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Η ακούσια νοσηλεία είναι, η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία, σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Την αίτηση, του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν, ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου.

Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου