ΤΟΠΙΚΑ

Στα όριά της η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

στα-όριά-της-η-παιδιατρική-κλινική-του-125678

Στα όρια λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Λόγω της υποστελέχωσης υπάρχει σαφής αδυναμία να γίνουν εφημερίες όλο τον μήνα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς, υπάρχουν μέρες που προκειμένου η κλινική να παραμείνει ανοιχτή, επιστρατεύονται δανεικοί γιατροί από διάφορα Κέντρα Υγείας.

Η συγκεκριμένη κλινική στελεχώνεται από 3 ειδικευόμενους γιατρούς, από τους οποίους ο ένας αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα αφού λήγει η σύμβασή του. Μαζί τους εργάζονται 3 γιατροί επιμελητές, από τους οποίους οι δύο είναι σε άδεια, και φυσικά η διευθύντρια της Παιδιατρικής, η οποία πολλές φορές έχει γράψει… ολόκληρα 24ωρα μέσα στην κλινική, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στα μικρά παιδιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως για το θέμα των εφημεριών από τις αρχές του χρόνου η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής έχει αποστείλει δύο υπομνήματα, ζητώντας από τη διοίκηση να βρεθεί λύση ειδικά στο θέμα των εφημεριών, καθώς πρόκειται για μία νευραλγική κλινική, που έχει να κάνει με παιδιά τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Και ενώ η ασθένεια των ελλείψεων έχει διαγνωστεί και από τη διοίκηση του νοσοκομείου, οι λύσεις δίνονται στο παρά πέντε με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε». Με τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου Νίκος Χαυτούρας, κάνει λόγο για απαξίωση του ιατρικού προσωπικού προειδοποιώντας παράλληλα ότι στην περίπτωση που δεν σταματήσει η τακτική αυτή θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης έχουν προκύψει στην οφθαλμολογική Κλινική καθώς και στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου, ενώ την ίδια ώρα απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες όπως πνευμονολόγου και δερματολόγου.

Σύμφωνα με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, αν δεν βρεθεί φόρμουλα για τους επικουρικούς γιατρούς, πολύ σύντομα και άλλες κλινικές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Γκρίζες ζώνες… στις εφημερίες

Το θέμα πάντως των εφημεριών αποτελεί κόκκινο πανί και για έναν ακόμη λόγο, μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και Υπουργείου Υγείας αυτή τη φορά.

Οι γιατροί του ΕΣΥ καταγγέλλουν πως περιέχει «γκρίζες ζώνες» και παγίδες εις βάρος της εργασίας τους, αλλά και της νοσοκομειακής λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, και εγκαλούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διότι δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας για τις δραστικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται, ο καθημερινός χρόνος εργασίας των γιατρών θα είναι 12 ώρες και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Όμως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών, ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές.

Ενδεικτικά, ως 12ωρη εργασία εννοούνται οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου που ακολουθούνται από 5 ώρες ενεργής εφημερίας, οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης στον χώρο εργασίας τις καθημερινές τις νυχτερινές ώρες (εφημερία), οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης με παρουσία στον χώρο εργασίας το Σάββατο, Κυριακή ή αργία (εφημερία).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου