ΤΟΠΙΚΑ

«Αρωμα» Νοvartis στον Βόλο

αρωμα-νοvartis-στον-βόλο-125707

«Αρωμα» Νovartis στον Βόλο. Γιατρός που απασχολούνταν μέχρι το 2012 στο πρώην ΙΚΑ, διατηρούσε όμως και έξω ιατρείο, ελέγχονταν για υπερσυνταγογράφηση ειδικών σκευασμάτων διατροφής της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η υπόθεση του γιατρού έφτασε στη Διοίκηση του ΙΚΑ μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που είχε γίνει και στον οποίο εντοπίστηκαν αφενός πολλές συνταγές σε σχέση με άλλους συναδέλφους του της ίδιας ειδικότητας, και αφετέρου κατευθυνόμενη συνταγογράφηση για σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος και επιβλήθηκαν πειθαρχικές και οικονομικές κυρώσεις στον Βολιώτη γιατρό. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές αρχές στην Ελλάδα, πάνω από 4.800 γιατροί φέρεται να έπαιρναν χρήματα για συνταγογράφηση από την ελβετική εταιρεία Novartis. Οι πληρωμές γίνονταν, όπως αποκάλυψε η (παραιτηθείσα) εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, από έναν τροφοδότη λογαριασμό, μέσω του οποίου διακινήθηκαν 28 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι αν υπήρξαν χρηματισμοί γιατρών από τη Novartis αυτό θα έγινε σε άλλο επίπεδο και δεν αφορά γιατρούς μικρών πόλεων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τόσο μεγάλο πελατολόγιο.

«Καμία μεγάλη εταιρεία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Novartis, δεν θα έρθει να πιάσει έναν γιατρό της επαρχίας, που το πελατολόγιο του είναι συγκεκριμένο, για να επιχειρήσουν να τον χρηματίσουν ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αλλού είναι «τα μεγάλα ψάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Εσφιξαν τα «λουριά»

Να σημειωθεί πάντως, πως μετά τις απανωτές υποθέσεις που απασχόλησαν πανελλήνια τον ΕΟΠΥΥ αλλά και το ΙΚΑ με την υπερσυνταγογράφηση, αποφασίστηκε και έχει επιβληθεί πλαφόν τόσο στους γιατρούς όσο και στα φαρμακεία για τις συνταγές.

Έτσι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνταγών που επιτρέπεται σε κάθε γιατρό, ανάλογα και με την ειδικότητα, ενώ ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και για τα φαρμακεία.

Υπολογίζονται, για κάθε φαρμακείο, πόσες συνταγές εκτελεί από συγκεκριμένο γιατρό και πόσο τοις εκατό είναι αυτό στο σύνολο των συνταγών που εκτελεί, πόσα φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας εκτελεί και πόσο τοις εκατό είναι αυτό στο σύνολο των φαρμάκων που εκτελεί, καθώς και το ποσοστό γενοσήμων που εκτελεί στο σύνολο των συνταγών του. Όποιο φαρμακείο έχει ψηλότερο ποσοστό κατά 1% από το μέσο όρο όλων των φαρμακείων στα δύο πρώτα (στο να εκτελεί συνταγές από συγκεκριμένο γιατρό ή σε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας), ελέγχεται. Αν εντοπιστούν παρατυπίες επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ στους γιατρούς εκτός από το πρόστιμο επιβάλλονται και πειθαρχικές ποινές, όπως διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου