ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα «θαλάσσιου γραμματισμού» για παιδιά

πρόγραμμα-θαλάσσιου-γραμματισμού-126833

Πρόγραμμα «θαλάσσιου γραμματισμού» για μικρά παιδιά εκπονεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Water World Adventure».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών προσχολικής ηλικίας σχετικά με τη σπουδαιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ενημέρωσή τους για τους κινδύνους που το απειλούν, αλλά και η γνωριμία τους με τους τρόπους που συμβάλλουν στην προστασία του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να δημιουργηθεί πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, το οποίο θα διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Το υλικό, το οποίο θα έχει τη μορφή διαδραστικού εικονογραφημένου παιδικού ψηφιακού βιβλίου, μέσα από μια ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά ιστορία θα αναπτύσσει τις βασικές αρχές του θαλάσσιου γραμματισμού. Οι αρχές αυτές αφορούν σε ζητήματα όπως η ποικιλία των θαλασσίων οικοσυστημάτων, η σχέση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τον καιρό και το κλίμα, η σπουδαιότητα της θάλασσας για την εξέλιξη και τη διατήρηση της ζωής στη Γη και άλλα.

Παράλληλα με την οικολογική, το πρόγραμμα και το αντίστοιχο υπό δημιουργία εκπαιδευτικό υλικό εστιάζει και στη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών, καθώς οι θάλασσες αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικότατα πολιτισμικά σταυροδρόμια και πεδία ανταλλαγής τόσο υλικών όσο και πολιτισμικών αγαθών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει οργανωθεί διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής και κατασκευών με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικό δελτίο συμμετοχής. Πληροφορίες για τον διαγωνισμό ο οποίος λήγει στις 28/2/2018, αλλά και για τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος στην ιστοσελίδα http://waterworldadventure.eu/el/ καθώς και στον ιστότοπο www.facebook.com/waterworldadventure/?fref=ts.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου