ΤΟΠΙΚΑ

Συμβολαιογράφοι αλλάζουν πορεία

συμβολαιογράφοι-αλλάζουν-πορεία-126871

Ραγδαία μείωση που αγγίζει το 50%, στο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις σχετικά με την κάλυψη κενών θέσεων συμβολαιογράφων, ενώ την ίδια στιγμή επαγγελματίες του χώρου κλείνουν τα γραφεία τους, και είτε στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις είτε φεύγουν στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προβληματισμένοι είναι οι συμβολαιογράφοι λόγω του εξαιρετικά δυσοίωνου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, με αποτέλεσμα αρκετοί να αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια ή και νωρίτερα.

Ενδεικτικά ως προς τα προαναφερθέντα, είναι τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, σύμφωνα με τα οποία δύο συμβολαιογράφοι, μέλη του συλλόγου παραιτήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, για να δραστηριοποιηθούν είτε στον νομικό κλάδο είτε στο Δημόσιο, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, στις τελευταίες εξετάσεις για την κάλυψη 800 κενών θέσεων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 400 περίπου υποψήφιοι, και καλύφθηκαν από τους επιτυχόντες 340 θέσεις. «Είναι προφανές, ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον για το επάγγελμα», ανέφερε ο κ. Κόνσουλας, ο οποίος σημείωσε ότι παραμένουν 460 κενές θέσεις πανελλαδικά.

«Παλαιότερα, τα μέλη του συλλόγου εξαντλούσαν το όριο που προβλέπει ο νόμος και είναι το 70ο έτος, ενώ σήμερα παραιτούνται μόλις συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο προβληματισμός είναι πλέον διάχυτος στον κλάδο, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον, λόγω της ραγδαίας μείωσης των συμβολαίων και της αύξησης, αντίθετα, των εισφορών και της φορολογίας που επωμίζονται οι συμβολαιογράφοι.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, πλέον, γιατί το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, είναι αποτρεπτικό για να ασχοληθεί κανείς με τον συγκεκριμένο κλάδο» τονίζει ο κ. Κόνσουλας, ο οποίος υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι τα συμβολαιογραφικά συμβόλαια που συνάπτονται, επιβαρύνονται πλέον από δυσβάσταχτες εισφορές και διαδικασίες, ενώ η αμοιβή του συμβολαιογράφου έχει μειωθεί πάνω από 50% μεσοσταθμικά τα τελευταία χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου