ΤΟΠΙΚΑ

Φρούδες υποσχέσεις της κυβέρνησης στους επιλαχόντες νέους αγρότες

φρούδες-υποσχέσεις-της-κυβέρνησης-στ-128172

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τον άδικο αποκλεισμό των επιλαχόντων αγροτών από το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών του ΥΠΑΑΤ.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, “εκτός του Προγράμματος Νέων Αγροτών (Υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020), βρέθηκαν 303 αγρότες της Θεσσαλίας, εκ των οποίων οι 42 προέρχονται από τη Μαγνησία, παρά τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κοζάνης, για ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι νέοι αγρότες που βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες στην αναμονή, περιμένοντας να ξεκινήσει το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βλέπουν για μια ακόμη φορά τα σχέδια τους να καταρρέουν.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν κριθεί ως επιλαχόντες 483 νέοι αγρότες εκ των οποίων έλαβαν έγκριση μόνο οι 180. Στη Μαγνησία συγκεκριμένα από τους 63 επιλαχόντες νέους αγρότες εγκρίθηκαν μόνο 21! Πραγματικά έκπληξη δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των νέων αγροτών που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, καθώς το ποσό που εκταμιεύθηκε από την υπερδέσμευση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για το υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ 2014-2020 ήταν σημαντικά μικρότερο από το προσδοκώμενο. Σύμφωνα μάλιστα με τους νέους αγρότες το ποσό της υπερδέσμευσης καταχωρήθηκε με κριτήρια που δεν αντιστοιχούσαν στον ποσοστό των επιλαχόντων ανά περιφέρεια.

Η αδικία όμως που υφίστανται οι νέοι αγρότες δεν σταματά εκεί, καθώς όσοι έκαναν αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτεία αντί να πριμοδοτεί όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, δυστυχώς τους βάζει φραγμούς και εμπόδια”.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό το λόγο για τον οποίο το ποσό της υπερδέσμευσης που καταχωρήθηκε στη Θεσσαλία διαμορφώθηκε με κριτήρια που δεν αντιστοιχούσαν στο ποσοστό των επιλαχόντων αγροτών, ενώ συγχρόνως τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει ίση κατανομή των πόρων και να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου