ΤΟΠΙΚΑ

Οικολογικές και ανεμπόδιστες μετακινήσεις

οικολογικές-και-ανεμπόδιστες-μετακι-128225

Εμπόδια στην οικολογική μετακίνηση των πολιτών στη συνοικία της Νέας Δημητριάδας, καταγράφουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, την ίδια ώρα που η ομάδα Freemobility του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, αποτυπώνει σε έρευνά της προβλήματα προσβασιμότητας σε τουριστικές υπηρεσίες. Οι έρευνες των μαθητών των δύο σχολείων που συμμετέχουν στις εκστρατείες Ecomobility και Freemobility του Ecocity, πρόκειται να παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στον Βόλο, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Βόλος μέσω των δύο σχολείων συμμετέχει για μία ακόμη χρονιά στις εκστρατείες του Ecocity ανάμεσα σε 32 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τα Γυμνάσια που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη νέα περίοδο της Εκστρατείας Ecomobility 2017-18 και από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετάσχουν στην Εκστρατεία Freemobility 2017-18.

Το Ecocity γνωστοποίησε ότι στη 15η χρονιά της εκστρατείας θα λάβουν μέρος ομάδες μαθητών από 32 πόλεις της χώρας, που ανέλαβαν να ερευνήσουν προβλήματα πρόσβασης και να καταθέσουν προτάσεις στις τοπικές αρχές, για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη τους.

Μετ’ εμποδίων στη Ν. Δημητριάδα

Οι ομάδες από τα Γυμνάσια που συμμετέχουν στην Εκστρατεία Ecomobility θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους σε πράσινες μεταφορές και την αντίληψη που επικρατεί για την οικολογική μετακίνηση.

Σε αυτόν τον τομέα το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, σύμφωνα με τον διευθυντή Ανδρέα Συκιώτη, επικεντρώνει στα προβλήματα οικολογικής μετακίνησης στη συνοικία της Ν. Δημητριάδας.

Όπως αναφέρει ο κ. Συκιώτης, ήδη η έρευνα των μαθητών βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο και απομένει η επεξεργασία των ερωτηματολογίων που έχουν διανείμει σε πολίτες. «Οι μαθητές κατέγραψαν τα εμπόδια αλλά και τη νοοτροπία των ίδιων των πολιτών που δημιουργούν συνθήκες αφιλόξενες για οικολογική μετακίνηση», σημείωσε. Ως οικολογική μετακίνηση νοείται η δυνατότητα κίνησης ως πεζός με ποδήλατο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι μαθητές καταγράφουν έλλειψη ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμια σε άθλια κατάσταση ή με άναρχες φυτεύσεις ως… προέκταση αυλών σπιτιών, αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα πάνω σε αυτά, δρόμους με παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα. «Οι μαθητές μας διαπιστώνουν ότι δεν φθάνουν μόνο τα έργα υποδομής για να προωθηθεί η οικολογική μετακίνηση. Απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας. Σήμερα η χρήση του αυτοκινήτου είναι υπερβολική», σημείωσε ο κ. Συκιώτης.

Τουρισμός και προσβασιμότητα

Αντίστοιχα οι ομάδες από τα Ειδικά Σχολεία που συμμετέχουν στην Εκστρατεία FREE MOBILITY, εξετάζουν τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στις ανάγκες πολιτών και επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.

Το ΕΕΕΕΚ Βόλου, σύμφωνα με τη διευθύντρια Φωτεινή Γρηγορίου, φέτος πρωτοτυπεί. Εστίασε στον τουρισμό και στην προσβασιμότητα σε τουριστικές υποδομές, με την ομάδα Freemobility του σχολείου να κάνει συστηματική έρευνα και καταγράφει υποδομές ή έλλειψη υποδομών σε παραλίες στην πόλη, σε μουσεία και χώρους πολιτισμούς επισκέψιμους από τους τουρίστες, σε ξενοδοχεία και σε χώρους εστίασης, από καφετέριες μέχρι τσιπουράδικα.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην εκδήλωση του Ecocity στον Βόλο, στο τέλος Μαρτίου, θέτοντας υποψηφιότητα για μία από τις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού της εκστρατείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου