ΤΟΠΙΚΑ

Παιδικές χαρές χωρίς παιχνίδια για παιδιά με κινητικές αναπηρίες

παιδικές-χαρές-χωρίς-παιχνίδια-για-πα-128312

«Ολοκαίνουρια ασφαλή και πιστοποιημένη παιδική χαρά στην πλατεία Λαμπράκη στη Ν. Ιωνία», τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που διάβασαν οι μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου. «Δηλαδή τώρα αυτές οι παιδικές χαρές έχουν μέσα και παιχνίδια για τον Αντώνη και τον Παναγιώτη;», ρώτησε ο Βασίλης, μαθητής του ΕΕΕΕΚ Βόλου, για τους δύο συμμαθητές του με κινητική αναπηρία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αμέσως ενεργοποιήθηκε η ομάδα Free Mobility του ΕΕΕΕΚ Βόλου για να κάνει «αυτοψία» στις νέες παιδικές χαρές στον δήμο και να δει αν όντως τα παιδιά, αρτιμελή και με αναπηρίες, μπορούν να παίζουν όλα μαζί.

Παράπονο προκάλεσε στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου το γεγονός ότι στις επισκέψεις τους στις παιδικές χαρές (τόσο στην πλατεία Λαμπράκη όσο και στη Χιλιαδού – αλλά και στην πρώτη που εγκαινιάστηκε στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου) δεν βρήκαν ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια για παιδιά με κινητικές αναπηρίες. Βρήκαν παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά όχι ειδικά διαμορφωμένα που να επιτρέπουν αυτόνομο παιχνίδι.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου, «πριν από δύο χρόνια μας είχαν υποσχεθεί ότι θα έχουμε δική μας παιδική χαρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν θέλουμε απομόνωση. Θέλουμε να παίζουμε με τους φίλους μας. Μας υποσχέθηκαν, όταν το θέμα επανήλθε, ότι ο δήμος θα φροντίσει σε κάθε καινούρια παιδική χαρά να υπάρχει και ένα ειδικά διαμορφωμένο παιχνίδι για άτομα με κινητική αναπηρία. Μην τάξεις του παιδιού, λέει ο λαός… Πόσο μάλλον παιδιού που ανήκει στην ομάδα του Free Mobility του ΕΕΕΕΚ Βόλου».

Η ομάδα του Free Mobility αποτύπωσε σε φωτογραφίες τις ελλείψεις και τις ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook. «Δεν υπάρχει λόγος να μπούνε αυτοκόλλητα σηματάκια φέτος… Εχουν φύγει και τα περσινά έτσι και αλλιώς… Παιχνίδια ζητήσαμε, όχι αυτοκόλλητα σηματάκια σε μη κατάλληλα παιχνίδια…», γράφει μεταξύ άλλων η ομάδα στην ανάρτησή της.

Μάλιστα, οι μαθητές ετοιμάζουν επιστολή προς τον Δήμο Βόλου, ζητώντας μία εξήγηση γιατί οι νέες παιδικές χαρές δεν έχουν παιχνίδια για τους συμμαθητές τους με κινητικές αναπηρίες, προκειμένου να μπορούν να παίζουν όλοι μαζί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου