ΤΟΠΙΚΑ

Θυμήθηκαν τα παλιά εκατόν πενήντα παιδοπολίτες

θυμήθηκαν-τα-παλιά-εκατόν-πενήντα-παι-128321

Στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης βίωσαν οι εκατόν πενήντα απόφοιτοι παιδοπόλεων, που συναντήθηκαν προχθές το πρωί σε ένα χώρο γνώριμο: την Παιδόπολη «Αγία Σοφία» στην Αγριά Βόλου. Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση συμμετείχαν παλιοί παιδοπολίτες από διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Βέροιας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την κοπή της πίτας και την ανακήρυξη του παιδοπολίτη της χρονιάς, Αστέριου Αργυρίου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Μεγάλο Μοναστήρι Λαρίσης.

Τον τιμητικό τίτλο παρέλαβε ο πρόεδρος του Μεγάλου Μοναστηρίου Λαρίσης, Δήμος Βλαΐδης, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε σχετικά από τον τιμώμενο λόγω της απουσίας του στο Στρασβούργο. Συγκινητική, ήταν, εξάλλου, η παρουσία δεκαμελούς ομάδας κατοίκων της περιοχής Μεγάλου Μοναστηρίου Λαρίσης στην εκδήλωση. Παράλληλα απονεμήθηκε εύφημη μνεία τον Γιώργο Καραμούσα, καθηγητή ξένων γλωσσών από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, για το ενδιαφέρον του προς τις παιδοπόλεις και τους παιδοπολίτες γενικότερα.

Οι διοργανωτές της συνάντησης που αποτελεί πλέον θεσμό, επεφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή στους αποφοίτους παιδοπόλεων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, και όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, «είναι σημαντική η συγκεκριμένη εκδήλωση, διότι συναντήσαμε παλιούς φίλους, συναντήσαμε ανθρώπους με τους οποίους ξαναβρεθήκαμε μετά από πολλά χρόνια, αλλά και ορισμένους που συμμετείχαν για πρώτη χρονιά στη συνάντηση».

Ο συγκεκριμένος θεσμός ξεκίνησε από το 2010 και έκτοτε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας συνδυάζεται με την απονομή αυτού του εξαιρετικά τιμητικού τίτλου, σε κάποιον από τους απόφοιτους των Παιδοπόλεων που με τη στάση του συνέβαλε, κατά τη χρονιά που πέρασε, στη διατήρηση της άριστης εικόνας που η κοινωνία έχει διαμορφώσει για τα «παιδιά» που φιλοξενήθηκαν διαχρονικά στις παιδοπόλεις, αλλά και απέσπασε κάποιο ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο στον τομέα της εργασίας, της επιστήμης, του πολιτισμού και αλλού.

Ο τιμώμενος καθηγητής, Αστέριος Αργυρίου υπήρξε τρόφιμος της Παιδόπολης Λαρίσης, της Παιδόπολης Αγριάς Βόλου «Αγία Σοφία» και της Θεσσαλονίκης από το 1948 έως το 1956. Είναι Ομότιμος Καθηγητής της έδρας των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ υπήρξε επίσης και Κοσμήτωρ της σχολής. Διετέλεσε, παράλληλα, υποπρόξενος και πρόξενος της Ελλάδας στο Στρασβούργο επί 17 χρόνια, και επιπλέον πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στο Στρασβούργο, Ελληνικού Σχολείου, Ελληνικής Ορθόδοξης ενορίας και του Συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας.

Η φετινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια χρονιά γεμάτη δράση και εκδηλώσεις, όπου τιμήθηκαν τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που αναπτύσσει πολύ σημαντική δράση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου