ΤΟΠΙΚΑ

Πρ. Παυλόπουλος: Το «τέρας» του ναζισμού πολεμιέται μόνο με εμβάθυνση στις ανθρώπινες αξίες

πρ-παυλόπουλος-το-τέρας-του-ναζισμο-130891

Με την φράση «στο Άουσβιτς η ιστορία έφτασε στα όριά της διότι δεν αποτρέψαμε ένα έγκλημα, το οποίο έπρεπε να είχαμε προβλέψει» και την επισήμανση ότι «έχουμε χρέος να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτά τα όρια, έχοντας συνείδηση του ρόλου μας ως ανθρώπων και ως Ευρωπαίων» έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στο Βόλο.

Ο ίδιος εξέφρασε τους φόβους του ότι ως Ευρώπη δεν φαίνεται να έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην έχουμε απαλλαγεί από το «τέρας» της ιδεολογίας του ναζισμού και τονίζοντας πως αυτή τη φορά, έχουμε χρέος να αντισταθούμε, επενδύοντας, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, σε βαθύτερες αξίες, όπως ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δημοκρατία και η κοινωνική ισότητα.

Από τις επισημάνσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έλειψαν και αναφορές σε ιστορικές στιγμές παρόμοιες του Ολοκαυτώματος που έζησε ο Ελληνισμός (μικρότερης βέβαια εμβέλειας και αντικτύπου), όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

«Το Ολοκαύτωμα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα κατά την ανθρωπότητας, που στιγμάτισε την ιστορία της. Δεν αρκεί να τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Για να μην υπάρξει ξανά Ολοκαύτωμα πρέπει να δούμε γιατί συνέβη και να εξετάσουμε αν ο κίνδυνος έχει εκλείψει οριστικά» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του, δεν έχουμε σκεφτεί σοβαρά, τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άναψε το πρώτο κερί στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Αναφερόμενος στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, επισήμανε ότι δεν είχε βάθος δημοκρατικό και συνείδηση του τι σημαίνει άνθρωπος, με αποτέλεσμα οι πρόγονοί μας, της εποχής εκείνης, να φερθούν εντελώς ελαφρά απέναντι στο κτήνος του ναζισμού που γεννιόταν..

«Ήταν ακριβώς αυτός ο ωχαδελφισμος –με σημερινούς όρους –που άφησε το κτήνος να αναπτυχθεί και να εγκληματίσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στην απόφαση για δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι όταν έβαζε την υπογραφή μου στο σχετικό Π.Δ. ένιωθε δέος.

Η κ. Βάσω Σταματίου, από τους λίγους ακόμη επιζώντες του Ολοκαυτώματος

«Έτσι πρέπει να δούμε αυτό το Μουσείο: ως κάτι που να μας θυμίζει το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και να μας εμπνέει στο «ποτέ ξανά» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος όπως και όλα τα συναφή Μουσεία πρέπει να διδάσκουν την ανθρωπότητα πώς θα αποφύγουν κάθε Ολοκαύτωμα, αλλά και κάθε άλλη γενοκτονία.

«Και για εμάς τους Έλληνες έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί μαζί με το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, εμείς οι Έλληνες έχουμε ζήσει το δράμα, το έγκλημα δύο άλλων γενοκτονιών: της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ακόμη, ότι η Ευρώπη δεν έχει απαλλαγεί από το τέρας της ιδεολογίας του ναζισμού, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, φυτρώνουν υπολείμματα του ναζισμού, τα οποία δεν πρέπει να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος ανάβει ένα από τα κεριά μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

«Τούτη τη φορά δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε. Πώς θα γίνει αυτό; Βάζοντας της πρόσθετα θεμέλια στην Ευρώπη που αφορούν την Δημοκρατία, τον άνθρωπο. Η Ευρώπη έχει προχωρήσει σημαντικά στον οικονομικό και νομισματικό τομέα. Δεν έχουμε όμως δώσει την προσοχή που πρέπει στο βάθος που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη. Δεν έχουμε κοιτάξει τους θεσμούς που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου» τόνισε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη χωρίς δημοκρατικά θεμέλια, χωρίς σύμβολο τον άνθρωπο, δεν μπορεί να υπάρξει.

«Οι κοινωνικές ανισότητες είναι το πιο εύκολο χωράφι για να φυτρώσουν τα υπολείμματα του φασισμού που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα» δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν φτιάχτηκε μόνο για τους λαούς της. Ο ρόλος της υπερβαίνει τους λαούς της και είναι προορισμένη από τον πολιτισμό της και την ιστορία της να υπερασπιστεί αρχές και αξίες.

Η κ. Βάσω Σταματίου, η αιχμάλωτος 82224 του Άουσβιτς

Καθήλωσε η ομιλία της αιχμαλώτου 82224, Βάσως Σταματίου

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία της αιχμαλώτου του Άουσβιτς με τον αριθμό 82224, της κ. Βάσως Σταματίου, φοιτήτριας της Νομικής τότε, η οποία έζησε τις φρικαλεότητες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρότι δεν ήταν Εβραία.

«Βλέπω απέναντί του τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και νιώθω ότι έχω επιτέλους, ύστερα από 73 χρόνια, απέναντί μου, την ίδια την πατρίδα μου, την Ελλάδα!» τόνισε η κ. Σταματίου, συγκινώντας το ακροατήριο στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου.

Η συγκίνηση έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν απευθυνόμενη στον κόσμο, αυτοπροσδιορίστηκε ως «ένα ακόμα από τα πειραματόζωα του φασισμού που ξέφυγε από τις δαγκάνες τους και κατάφερε να επιζήσει».

«Διαλέχτηκα από την μοίρα για να γίνω ένα από τα πλάσματα που έφτασαν στο αποκορύφωμα του πόνου και της ταπείνωσης. Το να περάσεις και ξεπεράσεις το Άουσβιτς είναι όντως ένα επίτευγμα. Όταν φτάνεις στα όρια της τρέλας και προχωράς σε ένα κενό από αισθήσεις και συναισθήματα, όταν όλα βρίσκονται γύρω σου και πάνω σου δεν σε αφορούν πια, όταν η απουσία σου από τον εαυτό σου έχει ολοκληρωθεί και μετά από την βουτιά στην άβυσσο, αρχίζει να φωτίζει το μυαλό και βρίσκεις τη σύναμη να αντισταθείς, αυτό είναι ένα επίτευγμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια είπε ότι το σχέδιο των Ναζί για εξόντωση των αντιπάλων τους ήταν μελετημένο για χρόνια, καθώς οι φούρνοι είχαν ημερομηνία κατασκευής 1937.

Πρόσθεσε δε, πως θα ήθελε να βρίσκονται στην εκδήλωση πολλά παιδιά για να μάθουν την ιστορία μας, η οποία – όπως είπε – δεν είναι μόνο ανδραγαθήματα, αλλά και προδοσίες. Αναφέρθηκε ειδικότερα, στη συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων απέναντι στους Εβραίους την περίοδο των διωγμών τους, λέγοντας ότι το 1/3 των κατοίκων χάρηκε με το δράμα τους, ενώ η τοπική εκκλησία σιώπησε εκκωφαντικά και η πλειοψηφία συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Η ίδια στάση – όπως είπε – συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο, όταν δεν υπήρχαν οι Ναζί. Το Εβραϊκό Νοσοκομείο Μισραχί ονομάστηκε Ιπποκράτειο, η πινακίδα ξύστηκε και μόνο πολύ αργότερα, ανεγέρθηκε ένα μνημείο για τον αφανισμό των Εβραίων.

Ο ακτιβιστής -αντιναζιστής, Ράινερ Ες, εγγονός του ιδρυτή και διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες

Ράινερ Ες: Ο αντιναζιστής εγγονός του ιδρυτή – διοικητή του Άουσβιτς

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του πολιτικού ακτιβιστή και αντιναζιστή κ. Χανς Ράινερ Ες, εγγονού του διαβόητου ιδρυτή και διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες.

«Εγώ είμαι και θα παραμείνω για πάντα ο εγγονός ενός μαζικού δολοφόνου, ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς και επομένως αναπόσπαστο κομμάτι της πιο σκοτεινής Γερμανικής ιστορίας, με την οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε με συνέπεια να εμποδίσουμε την επανάληψή της», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ιστορίες των τελευταίων επιζησάντων του Ολοκαυτώματος (όπως της κ. Σταματίου τα βιώματά τους και οι εντυπώσεις τους πρέπει να επηρεάσουν την κοινωνία και κυρίως να μας διδάξουν ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε ενωμένοι ενάντια σε τέτοια καθεστώτα και σε κάθε δικτάτορα.

Κατάμεστο το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Μητρόπολης όπου έγινε η εκδήλωση

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει αρχίσει ξανά κάτι επικίνδυνο και ότι όλοι ξανά αποστρέφουν το βλέμμα και ότι ξανά επιτρέπουν να συκοφαντούνται άνθρωποι, μειονότητες και εθνικές ομάδες στην κοινωνία.

Ο κ. Ράινερ Ες αναφέρθηκε ακόμη, στους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ελλάδα και ειδικότερα με την Θεσσαλονίκη, όπου υπηρέτησε ο άλλος του παππούς, από την πλευρά της μητέρας του, αποκτώντας φιλίες που διατηρήθηκαν για χρόνια.

«Ο άλλος μου παππούς ήταν ένας σοσιαλδημοκράτης που σεβόταν κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την φυλή του, την θρησκεία του ή την κοινωνική του θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το να είσαι εγγονός έχει το πλεονέκτημα ότι έχεις κι άλλους παππούδες και γιαγιάδες που δεν υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς και δεν πίστεψαν τις υποσχέσεις του Χίτλερ και των πρωτοπαλίκαρών του. Πρόκειται για τους συγγενείς μου από την πλευρά της μητέρας μου, η οποία έμαθε ποιος πραγματικά ήταν ο πεθερός της, δύο χρόνια μετά τον γάμο της. Κι αυτό, όχι από την οικογένεια Ες αλλά από ένα άρθρο εφημερίδας» τόνισε –μεταξύ άλλων – ο Ράινερ Ες.

Αίσθηση προκάλεσε και η παραδοχή του, ότι και ο ίδιος βιώνει την απόρριψη εν μέρει, όχι μόνο από τους πολέμιους των Ναζί, που αμφισβητούν αυτόν και τα κίνητρά του, αλλά και από τους ακροδεξιούς, τους νέους Ναζί, που δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο ίδιος εγγονός αυτού του παππού, άλλαξε στρατόπεδο και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούν να υπονομεύσουν το έργο του, συκοφαντώντας τον.

«Το γεγονός ότι προέρχομαι από την πλευρά των θυτών, κάνει ακόμη πιο δύσκολο για μένα να αποδείξω την αξιοπιστία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς στην σημερινή εκδήλωση απηύθυναν εξάλλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, που ζήτησε να συγχωρήσουμε αλλά όχι να ξεχάσουμε, για να μη ζήσουμε ξανά τέτοια φρίκη και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών. Επίσης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ιρίτ Μπεν Άμπα, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Plötner, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Κατά την εκδήλωση έγινε προβολή βίντεο με φωτογραφικά στοιχεία του ερευνητή –ιστορικού κ. Γιώργου Πηλιχού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

ert

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου