ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκωμός στις Αλυκές για τα διόδια

ξεσηκωμός-στις-αλυκές-για-τα-διόδια-131681

Ξεσηκωμός και στις Αλυκές με αφορμή την κατασκευή πλευρικού σταθμού διοδίων στην είσοδο της Εθνικής Οδού στον Κόμβο Βελεστίνου για τους κατευθυνόμενους προς Αθήνα. «Οι πρώτοι που θιγόμαστε, γιατί θα δεχθούμε όλη την επιβάρυνση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και ΙΧ, θα είμαστε εμείς», λέει ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Νέων Παγασών Κωνσταντίνος Βιδανόπουλος. Οι κάτοικοι ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να θέσουν πέρα από το θέμα της όχλησης και ζήτημα οδικής ασφάλειας τόσο στο στενό τμήμα της οδού προς Αθήνα στη συνοικία Αϊβαλιώτικα, όσο και στη γέφυρα του Αλιγαρορέματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως είναι γνωστό, από την περασμένη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή πλευρικού σταθμού διοδίων στην είσοδο της εθνικής οδού στον Κόμβο Βελεστίνου για τους κατευθυνόμενους προς Αθήνα. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου υποστηρίζει ότι η κατασκευή του πλευρικού σταθμού θα οδηγήσει στην απαλλαγή του πλευρικού οδικού δικτύου από βαρέα οχήματα για το Βελεστίνο, όπως συμβαίνει ήδη στο Κιλελέρ.

Στην κατασκευή του σταθμού πρώτα αντέδρασε η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου, υποστηρίζοντας ότι τα πλευρικά διόδια θα επιβαρύνουν τους δημότες, όχι μόνο για τις διαδρομές προς Αλμυρό-Λαμία-Αθήνα αλλά και για τις κοντινές διαδρομές εντός των ορίων του δήμου, καθώς το Αερινό βρίσκεται στη διαδρομή του άξονα της Εθνικής οδού Βελεστίνου – Αθήνας. Επιπλέον εκτιμά ότι οι ταξιδιώτες θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των νέων διοδίων, ενώ δεν υπάρχει οδική ασφάλεια.

Η κατασκευή διοδίων έχει όμως ξεσηκώσει αντιδράσεις και στις Αλυκές. Σύμφωνα με τον κ. Βιδανόπουλο, τόσο στη φάση κατασκευής όσο και όταν λειτουργήσουν, οι Νέες Παγασές θα δεχθούν όλη την επιβάρυνση από την κίνηση ΙΧ και φορτηγών που κινούνται προς Αθήνα, και που προκειμένου να μην επιβαρύνονται με το κόστος των διοδίων θα ακολουθούν τη διαδρομή από Αθηνών μέχρι Αλυκές κι από εκεί προς Ν. Αγχίαλο.

«Η πρώτη συνοικία που θα δεχθεί την επιβάρυνση είναι τα Αϊβαλιώτικα που ξεκινούν από τον κόμβο της Μπουρμπουλήθρας. Πρόκειται για μια κατοικημένη περιοχή και επιπλέον το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου είναι πολύ στενό. Θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο αλλά και κίνδυνοι ατυχημάτων», εκτίμησε ο κ. Βιδανόπουλος.

Οι κίνδυνοι όμως δεν σταματούν εκεί. «Και η γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα που κατασκευάστηκε πριν από 60 χρόνια και δεν έχει μελετηθεί στατικώς, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να σηκώσει όλη την αυξημένη κυκλοφορία από αυτοκίνητα και φορτηγά», τόνισε ο κ. Βιδανόπουλος.

Οι κάτοικοι θέτουν μία ακόμη παράμετρο: την τουριστική απαξίωση των Νέων Παγασών και κατ’ επέκταση τον μαρασμό των επιχειρήσεων και της τοπική οικονομίας.

Οι κάτοικοι ετοιμάζονται να καταθέσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Δήμο Βόλου και να προχωρήσουν σε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλώντας όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση γύρω από το ζήτημα της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης των Νέων Παγασών αλλά και τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν στην ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Ερώτηση Τέλη Δουλόπουλου

Για το θέμα των διοδίων και της επιβάρυνσης που θα δεχθούν άλλες περιοχές του Βόλου, παρεμβαίνει με ερώτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Τέλης Δουλόπουλος:

«Σε μία εποχή που τα εισοδήματα των πολιτών συνεχώς μειώνονται έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα βάρος σ’ αυτούς, αυτό της δημιουργίας νέων διοδίων κοντά στην περιοχή μας.
Η κατασκευή πλευρικών διοδίων στον κόμβο του Βελεστίνου (από την εταιρεία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου), με κατεύθυνση την Αθήνα αλλά και πλησιέστερους προορισμούς, υποχρεώνει αρκετούς συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν την ΠΕΟ Βόλου-Αγχιάλου τόσο αυτοί όσο και μεγάλα οχήματα, διερχόμενοι μέσα από πυκνοδομημένες και τουριστικές περιοχές (Αλυκές, Μάραθος, Ν. Αγχίαλος) δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ατυχημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν όλα τα παραπάνω ερωτάται η δημοτική αρχή εάν προτίθεται να προβεί σε κινήσεις για τη διερεύνηση και την εξεύρεση λύσης του παραπάνω προβλήματος».

Επερώτηση Θ. Διαμαντένια

Επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για τις επιπτώσεις της κατασκευής σταθμού διοδίων στον κόμβο Βελεστίνου στο ρεύμα προς Αθήνα, κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Θεολόγος Διαμαντένιας.

Όπως επισημαίνει, η κατασκευή πλευρικού σταθμού διοδίων «έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Είναι ένα θέμα που δημιουργεί προβλήματα σε όλη τη Μαγνησία και ιδιαιτέρως στον Δήμο Βόλου.

Μεγάλος όγκος, ιδιαίτερα βαρέων οχημάτων θα προτιμά να κινηθεί διαμέσου της Λεωφόρου Λαρίσης και περνώντας από τη Νέα Αγχίαλο να εισέρχεται στο κόμβο των Μικροθηβών. Φορτηγά ιδιαίτερα της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου είναι βέβαιο πως για οικονομικούς λόγους θα επιλέγουν την παραπάνω διαδρομή.

Το οδικό δίκτυο αυτό δεν είναι σε καλή κατάσταση, είναι στενό, δεν μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο οχημάτων και διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Σκέφτεται να αντιδράσει και με ποιο τρόπο η Δημοτική Αρχή;

Σας ενημερώνω πως άλλοι δήμοι ( π.χ. Φερών) έχουν ήδη προγραμματίσει συσκέψεις με φορείς της περιφέρειας και βουλευτές προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των δημοτών τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου