ΤΟΠΙΚΑ

Φαρμακείο χώρος καρδιοπροστασίας στον Βόλο

φαρμακείο-χώρος-καρδιοπροστασίας-στ-133129

Το πρώτο φαρμακείο στον Βόλο και δεύτερο σε όλη την Ελλάδα που αποκτά αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, και που τόσο ο ιδιοκτήτης του όσο και οι τρεις υπάλληλοί του έχουν πιστοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, λειτουργεί στην πόλη. Πρόκειται για το φαρμακείο του Βασίλη Μπιρλιράκη στην Ιωλκού 289, στο οποίο εδώ και τρεις μήνες έχει εγκατασταθεί αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και μπορεί να σώσει ζωές.

«Πιστεύω ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε μίνι Κέντρα Υγείας στις τοπικές κοινωνίες», επισημαίνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπιρλιράκης αναφερόμενος στη φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει τα σύγχρονα φαρμακεία.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία για την ενσωμάτωση της υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη παρατηρείται αύξηση των καρδιακών επεισοδίων και θανάτων που θα μπορούσαν να προληφθούν.

«Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο και σε οποιαδήποτε ηλικία. Από τη στιγμή που θα συμβεί, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό που περνά.

Η μάχη εναντίον της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής «κερδίζεται ή χάνεται» ουσιαστικά μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά μετά την ανακοπή, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης – ΚΑΡΠΑ (με συμπιέσεις στο θώρακα και αναπνοές), αλλά και η χορήγηση ρεύματος στην άρρυθμη καρδιά μέσω αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή – ΑΕΑ, για να μπορέσει η καρδιά να επαναλειτουργήσει εύρυθμα.

Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη να υπάρχουν στην τοπική κοινότητα άνθρωποι που να γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα συμβάν αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (δηλ. να γνωρίζουν την τεχνική της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) αλλά να υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός (δηλ. αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής), αφού η εγγύτητα μπορεί να σώσει ζωές», επισημαίνει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ίδιος ως εκπαιδευτής του φαρμακείου, όσο και οι τρεις υπάλληλοι, εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στη χορήγηση ΚΑΡΠΑ και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Ο ίδιος μάλιστα κατέστη και εκπαιδευτής εκπαιδευτών.

«Μέχρι στιγμής -ευτυχώς- δεν χρειάστηκε να επέμβουμε για κάποιο περιστατικό. Είμαστε όμως σε θέση να προσφέρουμε ένα πλέγμα προστασίας στην τοπική μας κοινότητα έναντι της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής» τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου