ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά το ανοιχτό λαϊκό Πανεπιστήμιο

ξεκινά-το-ανοιχτό-λαϊκό-πανεπιστήμιο-133360

Νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία, αποτελεί η «Ακαδημία λαϊκού πολιτισμού και τοπικής ιστορίας» που δημιούργησε η «Μαγνήτων κιβωτός» της Μητρόπολης Δημητριάδος, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν γνώση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η νέα δράση, που ανοίγει αυλαία στις 12 Φεβρουαρίου, υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ακαδημαϊκούς, και θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως με e –l earning.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η νέα εκπαιδευτική δομή παρουσιάστηκε χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων κιβωτού», ο Νίκος Τσούκας, γενικός γραμματέας και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας.

Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι η σειρά εξαμηνιαίων μαθημάτων με θέμα τον λαϊκό πολιτισμό, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θράκης και τα αντίστοιχα τμήματα λαογραφίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όπου κι αν βρίσκονται, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι μελλοντικός στόχος είναι να αναπτυχθούν και άλλες θεματικές, σε διαφορετικά, εξίσου ενδιαφέροντα, πεδία.

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης αναφέρθηκε στο διαδικαστικό σκέλος της προσπάθειας, ενώ επεσήμανε ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε δεκαπενθήμερο κύκλο εξ αποστάσεως, σε συνδυασμό με μαθήματα δια ζώσης, αφού προηγουμένως εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στόχος και προσδοκία είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποτελέσει κυψέλη νέων επιστημόνων, διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, έτσι ώστε να στηρίξουν το εγχείρημα, το οποίο προσφέρεται, όπως προαναφέρθηκε δωρεάν.

Ο κ. Καπανιάρης διευκρίνισε ότι η Ακαδημία δεν παρέχει θεσμοθετημένα πτυχία, αλλά πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από δύο πανεπιστήμια, «που προσμετρούνται θετικά σε κάθε φάκελο αξιολόγησης» είπε, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει η σκέψη μελλοντικής συνεργασίας και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον, το οποίο μεταφράζεται σε 60 εγγραφές σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ αναμένεται να φτάσουν τις 100 σε πρώτη φάση. Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ομογενείς σε Αμερική και Γερμανία, αλλά και διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στη διεύθυνση: http://learn.cultureacademy.gr έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου