ΤΟΠΙΚΑ

Πεσμένος στα σκαλοπάτια του Αγ. Νικολάου…

πεσμένος-στα-σκαλοπάτια-του-αγ-νικολά-134614

Άνδρας Έλληνας, ηλικίας περίπου 60 ετών, ήταν πεσμένος στα σκαλοπάτια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και έμοιαζε να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Διερχόμενοι πολίτες, τρομαγμένοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια, όμως το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που κατέφθασε διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος ήταν καλά στην υγεία του. Όμως, ήταν άστεγος και δεν είχε πού αλλού να γείρει για να κοιμηθεί.

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, και είναι ένα από τα πολλά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα χρόνια της κρίσης. Τρεις με τέσσερις φορές τον μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πληρώματα δέχονται παρόμοιες κλήσεις για παροχή βοήθειας.

«Μα δεν ενοχλώ κανένα. Είμαι καλά. Χρειάζομαι λίγο να ξαπλώσω. Ενοχλώ κανέναν;», έλεγε ο 60χρονος στον γιατρό του ΕΚΑΒ που του ζητούσε ή να τον ακολουθήσει στο νοσοκομείο ή να απομακρυνθεί από τον χώρο όπου βρισκόταν. Το προαύλιο του Αγίου Νικολάου ήταν γεμάτο από κόσμο και πολλά παιδιά. Όλοι παρατήρησαν τον 60χρονο που ήταν πεσμένος στα σκαλοπάτια. Μία κυρία ανάμεσα στο πλήθος δεν άντεξε, φοβήθηκε ότι κάτι κακό του συνέβη και απευθύνθηκε στο ΕΚΑΒ για βοήθεια.

Ο 60χρονος δεν δέχτηκε να πάει στο Νοσοκομείο. Επέμενε ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία του και ζητούσε να παραμείνει λίγο στον χώρο μέχρι να ξεκουραστεί, αλλά όταν απομακρύνθηκε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, χάθηκε κι εκείνος από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου.

Ξαπλωμένοι στα προαύλια των εκκλησιών, σε παγκάκια ακόμη και καταμεσής στους δρόμους βρίσκονται ανά τακτά διαστήματα και άλλοι άστεγοι. Τις περισσότερες φορές είναι αλλοδαποί και σε σπάνιες περιπτώσεις Έλληνες. Η θεά δεν προκαλεί πια εντύπωση στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Τις περισσότερες φορές εντοπίζονται στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου ή στη Μεταμόρφωση, άλλες φορές στην πλατεία Πανεπιστημίου και σπανιότερα στο ελικοδρόμιο της Νέας Ιωνίας.

Συνήθως δεν μιλούν για τον εαυτό τους και γι’ αυτό τα προβλήματά τους δεν είναι γνωστά. Στις ερωτήσεις αν είναι καλά, απαντούν ότι απλώς κουράστηκαν ή ότι είναι άυπνοι και θέλουν να ξαπλώσουν λίγο. Αποχωρούν από το σημείο που βρίσκονται ώστε να μην προκαλούν, και βρίσκουν καταφύγιο σε άλλα πιο απόμερα σημεία της πόλης.

Στους Ξενώνες Αστέγων του Δήμου Βόλου, από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 75 άτομα. Όμως, στην Πρόνοια, στο ίδιο διάστημα, έχουν απευθυνθεί για προβλήματα στέγασης συνολικά 120 άτομα, κατά κύριο λόγο Έλληνες.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη ενημέρωσε ότι τα υπόλοιπα άτομα είτε δεν πληρούσαν τους όρους και προϋποθέσεις για τη φιλοξενία τους στους Ξενώνες και βρήκαν στέγη από άλλους φορείς του νομού, ή δυστυχώς δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους είτε αρνήθηκαν την οποιαδήποτε βοήθεια.

Οι Ξενώνες του Δήμου Βόλου, ο ένας στη Νεάπολη και ο δεύτερος στην Άλλη Μεριά που άρχισε να λειτουργεί το 2014, δέχονται άτομα για φιλοξενία ηλικίας έως 60 ετών, τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί από εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, είναι καλά στην υγεία τους.

Ένας απροσδιόριστος αριθμός ατόμων με εθισμό στη χρήση ναρκωτικών ή στο αλκοόλ, αν έχουν προβλήματα υγείας δεν μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί όπου φιλοξενούνται και οικογένειες με μικρά παιδιά, και έτσι δεν μπορούν να λάβουν και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης.

Να επισημανθεί ότι η νομοθεσία ορίζει ότι άστεγος είναι ακόμη και το άτομο που έχει στέγη, όμως λόγω της οικονομικής αδυναμίας μπορεί να μην έχει ρεύμα ή άλλες βασικές παροχές στοιχειώδους διαβίωσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου