ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση «βαρελόσκυλων» στο Πήλιο

υπόθεση-βαρελόσκυλων-στο-πήλιο-135913

Σκυλιά δεμένα με χοντρές αλυσίδες, χωρίς φαγητό, σε συνθήκες ακατάλληλες για την ευζωία τους, να διαμένουν σε περιφραγμένο οικόπεδο, μέσα σε πλαστικά βαρέλια και πρόχειρα σπιτάκια φτιαγμένα από μερικά τούβλα στη βάση και τάβλες από ξύλο για σκεπή… Οι εικόνες καταγράφονται σε φωτογραφίες που βρίσκονται στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου, μετά την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου, στον απόηχο καταγγελίας που έκανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη για συγκεκριμένο ιδιώτη με φιλοζωική δράση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Είχαν προηγηθεί δεκάδες καταγγελίες στην Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας για αγέλες αδέσποτων που κατηφορίζουν στην πλατεία του συγκεκριμένου χωριού, τρομοκρατούν και δαγκώνουν κόσμο. «Οσες φορές επιχειρήσαμε να προχωρήσουμε σε περισυλλογή, συναντήσαμε εμπόδια», λέει η κ. Μορφογιάννη. Σύμφωνα με την ίδια, συνεργείο του δήμου άλλοτε δεν έβρισκε αδέσποτα να κυκλοφορούν, άλλοτε όταν εντόπιζε κάποια συναντούσε σθεναρή αντίσταση από τον φιλόζωο και αναγκαζόταν να εγκαταλείψει. Οι καταγγελίες όμως συνεχίζονταν, καθώς ο περιφραγμένος χώρος φαίνεται να άνοιγε συχνά-πυκνά και τα σκυλιά -που είναι χρεωμένα ως αδέσποτα κι άρα είναι ευθύνη του δήμου- κατηφόριζαν στην πλατεία.

«Το καλοκαίρι καθόμουν στο προαύλιο της εκκλησίας και συζητούσα. Αναίτια, ένα από αυτά τα σκυλιά μου επιτέθηκε και με δάγκωσε στο πόδι. Εκανε δύο μήνες να κλείσει η πληγή στο πόδι μου. Προχώρησα σε καταγγελία στον δήμο, στην Εισαγγελία. Αλλά κάθε φορά που ερχόταν συνεργείο να περισυλλέξει τα αδέσποτα, συναντούσε σθεναρή αντίσταση. Το συγκεκριμένο άτομο έμπαινε μπροστά στο δημοτικό όχημα για να μην πάρει στα σκυλιά, είχε μπει και μέσα στην καμπίνα. Για την κατάσταση που επικρατεί με τις αγέλες των αδέσποτων έχουμε εξοργιστεί όλοι στο χωριό. Κυρίως οι καταστηματάρχες, που το καλοκαίρι και εν μέσω γιορτής που διοργανώσαμε ως σύλλογος, άδειασε η πλατεία όταν κατέβηκε αγέλη αδέσποτων και άρχισε να επιτίθεται σε κόσμο και σε τραπέζια θαμώνων», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντιπρόεδρος του Αθλητικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Ορμίνιο», κ. Μιχάλης Φυγετάκης.

Το στοιχείο εκείνο όμως που φαίνεται να έφερε τον κόμπο στο χτένι, ήταν όταν κατά την πρόσφατη χιονόπτωση τα σκυλιά που φυλάσσονται στον περιφραγμένο ανοιχτό χώρο εθεάθησαν απροστάτευτα μέσα στο χιόνι να κρυώνουν και να μην έχουν να φάνε, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέφερε η κ. Μορφογιάννη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η ίδια έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Από την αστυνομία, και μάλιστα με στελέχη που είναι ειδικά εκπαιδευμένα στην κακοποίηση ζώων, ακολούθησε έρευνα και προανάκριση. Διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες ευζωίας των ζώων δεν είναι ενδεδειγμένες και ο φάκελος στάλθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, μαζί με την προτροπή να γίνει έλεγχος στις εγκαταστάσεις και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Ο Δήμος Βόλου ζητά εισαγγελική εντολή να μπει μέσα στον χώρο και να περισυλλέξει τα αδέσποτα προκειμένου να μεταφερθούν στο Καταφύγιο Αδέσποτων. «Δεν είναι δυνατό οι ίδιοι άνθρωποι να καταγγέλλουν τον Δήμο Βόλου για το καταφύγιο που λειτουργεί με βάση όλους τους κανόνες, και την ίδια ώρα εκείνοι να διατηρούν ζώα σε χώρους ακατάλληλους», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου