ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρό μήνυμα για το Σκοπιανό

ηχηρό-μήνυμα-για-το-σκοπιανό-135972

Ηχηρό μήνυμα για το Σκοπιανό έστειλαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θανάσης Καραθανάσης και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος. Από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, το μήνυμα που έφυγε ήταν ηχηρό και προς όλες τις κατευθύνσεις: προς τους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν ιστορία, τους μαθητές να μάθουν ιστορία για να μάθουν τι διεκδικούν, αλλά και προς τους διαπραγματευτές ότι θα πρέπει πρώτα να εξαλειφθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

Σε δηλώσεις του, ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θανάσης Καραθανάσης, επανέλαβε το περιεχόμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε προ δεκαημέρου για το ζήτημα των Σκοπίων.

«Αποκλείουμε κάθε ιδέα συζήτησης με σύνθετη ονομασία ή παράγωγό της. Το βασικό είναι να εξαλειφθούν πρώτα οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει να εξαλείψουν τις αλυτρωτικές βλέψεις από το Σύνταγμά τους, τα σχολικά εγχειρίδιά τους», τόνισε ο κ. Καραθανάσης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ασχολείται επί 55 χρόνια με το Μακεδονικό και επικαλέστηκε συναδέλφους του καθηγητές στα Σκόπια που αναγνωρίζουν ως ψευδές το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού. «Είμαστε Σλάβοι, παραδέχονται. Ωστόσο τρεις γενιές Σκοπιανών έχουν μάθει τον αλυτρωτισμό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η υπεράσπιση της Μακεδονίας ξεκινά από αυτό το σημείο: να σταματήσει ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων και μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως για το αν εμπιστεύεται τη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να μάθουν τα παιδιά ιστορία. «Το λέω αυτό γιατί είναι επίκαιρο. Ξέρετε, μπορούμε να διεκδικούμε και να διεκδικούμε σωστά, αρκεί να ξέρουμε τι διεκδικούμε. Εάν δεν ξέρουμε ιστορία δεν θα διεκδικήσουμε σωστά και δεν θα έχουμε αποτέλεσμα στη διεκδίκηση. Σήμερα δύο πράγματα προέχουν, η ενότητά μας και η γνώση της ιστορίας. Και τότε ο κάθε τρόπος διεκδίκησης θα έχει αποτέλεσμα. Γιατί πρέπει και μέσα από την ιστορία να μάθουμε ότι ο διχασμός έφερε τις μεγάλες συμφορές στην Ελλάδα, και χάσαμε ακόμη και εθνικά εδάφη αιώνων. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Ισα-ίσα θα πρέπει ενωμένοι, με γνώση της ιστορίας, να διεκδικήσουμε την αλήθεια και τότε όντως θα υπάρξει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Ιγνάτιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου