ΤΟΠΙΚΑ

Αστυνομικοί κοντά σε οικογένειες

αστυνομικοί-κοντά-σε-οικογένειες-135987

Πιο κοντά από ποτέ στον πολίτη και την οικογένεια βρέθηκε ο αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου το 2017. Η ενδοοικογενειακή βία συνέχιζε να «καλπάζει» όπως και σε όλα τα χρόνια της κρίσης, οι αυτοκτονίες κρατήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το ίδιο και τα ψυχιατρικά περιστατικά, ενώ οι αιφνίδιοι θάνατοι σόκαραν.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου το περασμένο Σάββατο έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Markiz, με τον πρώην διοικητή του Τμήματος, Μιλτιάδη Αλεξάκη, που προήχθη σε αστυνομικό διευθυντή και ανέλαβε Β’ υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, να εύχεται το νέο έτος που ξεκίνησε οι αστυνομικοί να είναι πιο δυνατοί και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση της πόλης και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Θεσσαλίας Γιάννης Τόλιας, Υποστράτηγος, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε στο πλάι των αστυνομικών. Ο κ. Αλεξάκης ευχαρίστησε το προσωπικό για τη στήριξη και τη συνεργασία όλο το διάστημα που ήταν στο τιμόνι του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, όπου τώρα ανέλαβε διοικητής ο Θανάσης Καλαμπόκας, και διατύπωσε τις καλύτερες των ευχών του.

Το 2018 βρήκε το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου να στεγάζεται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, μετά την ενοποίησή του με το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας, που έγινε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου καλείται να φέρει σε πέρας αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς πλέον η περιοχή στην οποία καλύπτει τη δράση του ξεκινά από τον Σωρό και το Διμήνι και φτάνει μέχρι και την Αγριά, που παλαιότερα ήταν αρμοδιότητα του πρώην Αστυνομικού Τμήματος Περιφερείας νυν Αστυνομικού Τμήματος Βορείου Πηλίου.

Στο Αστυνομικό Τμήμα έχει υπαχθεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Συνολικά εργάζονται 105 αστυνομικοί με το προσωπικό να εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι χρειάζεται ενίσχυση και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε μέσα, καθώς καλύπτει όλη αυτή τη γεωγραφική ενότητα με μόλις οκτώ περιπολικά οχήματα, πολλά από τα οποία έχουν καταγράψει μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά βλάβες.

Το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου είναι υπεύθυνο και για τα μέτρα τάξης σε γήπεδα, τις πορείες και τις συγκεντρώσεις. Ο μεγαλύτερος όμως αριθμός κλήσεων για τις οποίες κλήθηκε να παρέμβει το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και ψυχιατρικά περιστατικά.

Η κρίση που διέρχεται η οικογένεια λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι γνωστή σε όλες της τις προεκτάσεις. Το 25% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα οποία καλείται να επέμβει η Αστυνομία αφορά σε σωματικές βλάβες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό σε απειλές και εξυβρίσεις.

Σε όλες τις υποθέσεις οι αστυνομικοί καλούνται να επαναφέρουν την τάξη, να κατευνάσουν τα πνεύματα, να εκτονώσουν τις διαφορές. Μεγάλος είναι ο ρόλος τους και για τα ψυχιατρικά περιστατικά με την εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο οικογενειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα όταν χρειάζεται αλλαγή της αγωγής.

Οι αστυνομικοί, λόγω των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, βιώνουν από κοντά τα προβλήματα στην οικογένεια και προσπαθούν να τα χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ίδιο καλούνται να κάνουν και με τους αιφνίδιους θανάτους, που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί κύκλοι, σοκάρουν, ιδιαίτερα των νεότερων ανθρώπων, ατόμων που μπορεί να είναι και γνωστά στους αστυνομικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις αιφνίδιους θανάτους, θανάτους από εγκεφαλικά και καρδιολογικά επεισόδια, σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν σε άτομα που ήταν ηλικίας κάτω των 65 ετών. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου κλήθηκε να σχηματίσει δικογραφίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου