ΤΟΠΙΚΑ

«Χωματερές» τα φρεάτια ομβρίων

χωματερές-τα-φρεάτια-ομβρίων-136049

Μικρές… χωματερές θυμίζουν τα φρεάτια ομβρίων του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ. Το δίκτυο που είναι σχεδιασμένο να δέχεται τα νερά της βροχής, «φιλοξενεί» από χώμα και φύλλα μέχρι και πλαστικά μπουκάλια. Εδώ και ένα μήνα, με την πρόσληψη από τη ΔΕΥΑΜΒ μακροχρόνια ανέργων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, έχει ξεκινήσει καθαρισμός φρεατίων στο κέντρο της πόλης το οποίο θα επεκταθεί στο σύνολο του δικτύου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από αρχές του χρόνου, μακροχρόνια άνεργοι ηλικία από 55 έως 67 ετών, που προσλήφθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ μέσω ΟΑΕΔ με συμβάσεις ενός έτους που δύνανται να επεκταθούν για έναν ακόμη χρόνο, απασχολούνται στον καθαρισμό του δικτύου των 30.000 και πλέον φρεατίων.

«Αξιοποιήσαμε τους νέους μας εργαζόμενους για τον καθαρισμό των φρεατίων, όπου όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες τα περνούν για… καλαθάκια απορριμμάτων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αρης Σαββάκης.

Συνεργείο των τριών και τεσσάρων ατόμων απασχολείται εδώ και ένα μήνα με τον καθαρισμό των φρεατίων. Σηκώνουν τις σχάρες και αφαιρούν από μέσα χώμα, φύλλα και σκουπίδια. «Το συνεργείο αυτό θα πάει φρεάτιο-φρεάτιο σε όλη την πόλη. Πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα. Ξεκινάμε από το κέντρο και θα συνεχίσουμε σε όλο το δίκτυο», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Εκτός από φερτές ύλες, οι εργαζόμενοι βρίσκουν διάφορα αντικείμενα στο δίκτυο ομβρίων. «Βρίσκουν πανιά, χαρτιά, κουτιά, ακόμη και μπουκάλια. Υπάρχουν καλαθάκια απορριμμάτων στην πόλη. Οι δημότες δεν πρέπει να πετούν τα απορρίμματά τους στα φρεάτια», τονίζει ο κ. Σαββάκης.

Μεγάλη πληγή συνιστούν και τα υπολείμματα από τα ψαράδικα. «Βρίσκουμε υπολείμματα από φελιζόλ μέχρι και κεφάλια από ψάρια, και αυτά τα υπολείμματα δημιουργούν και δυσοσμία. Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό, θα ξεκινήσουμε και αυστηρούς ελέγχους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ.

Μετά τον καθαρισμό θα ξεκινήσει και πρόγραμμα πλυσίματος των φρεατίων, το δίκτυο των οποίων εκτείνεται σε μήκος άνω των 200 χιλιομέτρων. Μόνο στη ζώνη από Αναλήψεως έως Αργοναυτών και από Κραυσίνδωνα έως Αναυρο, υπάρχουν 10.000 φρεάτια και συνολικά 30.000 φρεάτια είναι σε όλη την πόλη.

«Πιστεύουμε ότι έως το καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό και θα ξεκινήσουμε και πάλι από αρχές φθινοπώρου, προκειμένου το δίκτυο να είναι καθαρό κυρίως από χώμα και φύλλα που μπλοκάρουν τη χειμωνιάτικη περίοδο τη ροή των υδάτων», υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου