ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε ένας εκπαιδευτικός πρότυπο

τιμήθηκε-ένας-εκπαιδευτικός-πρότυπο-136113

Εναν εκπαιδευτικό πρότυπο, που σφράγισε με τη διδασκαλία και την ίδια τη ζωή του όχι μόνο την εκπαίδευση αλλά και την ίδια την κοινωνία, τίμησε χθες η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Πρόκειται για τον παλαίμαχο εκπαιδευτικό Ιωάννη Καραθανάση, στον οποίο απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης, ο Χρυσός Σταυρός μετά Διπλώματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο πρόσωπο του Ιωάννη Καραθανάση τιμήθηκε ταυτόχρονα και το σύνολο της εκπαιδευτικής οικογένειας του νομού, επ’ ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Η πανηγυρική θεία λειτουργία για τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως και ακολούθησε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών.

Αμέσως μετά ακολούθησε η τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπο του φιλολόγου και θεολόγου Ιωάννη Καραθανάση, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Απόφοιτος δύο σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλολογίας και Θεολογίας, ο κ. Καραθανάσης υπηρέτησε 40 χρόνια ως εκπαιδευτικός από το 1958 έως το 2000 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

«Και τώρα να μου λέγανε να πάω σχολείο, θα πήγαινα», εξομολογήθηκε ο 86χρονος, που υπογράμμισε ότι ένας εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει ψυχή, ζωντάνια και αγάπη για τα παιδιά.

Ο Ιωάννης Καραθανάσης ήταν μάχιμος εκπαιδευτικός στις αίθουσες διδασκαλίας και υπηρέτησε απ’ άκρη σε άκρη σε όλο τον νομό. Από τον Αλμυρό μέχρι το Βελεστίνο, τη Ζαγορά και τον Βόλο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν περίμενε αυτή την τιμητική διάκριση. «Νιώθω συγκίνηση», είπε και συμβούλευσε τους νέους εκπαιδευτικούς να μελετούν τη διδακτική για να μπορέσουν να διδάξουν στους μαθητές τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, αλλά και αρετές και αξίες που οι ίδιοι θα πρέπει να έχουν στην ψυχή τους.

Στην ιδιότητα του κ. Καραθανάση ως διευθυντή του διοικητικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα έτη 1990-1992, αναφέρθηκε ο διευθυντής του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Πασχάλης Δήμου. «Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό με πολύπλευρη δράση και αποτελεσματικότητα σε ό,τι έχει κάνει. Τα χρόνια που υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα. Μέσα από μια σειρά ενεργειών του, με μαεστρία και διπλωματία κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες σε μια χρονική συγκυρία που υπήρχαν αιτήματα για την πολυδιάσπαση του Πανεπιστημίου και αμφισβήτησης ακόμη και της ίδιας της έδρας του. Εδωσε στους ακαδημαϊκούς, τους φοιτητές, την ίδια την πόλη όλα τα στοιχεία εκείνα για να μπορούμε σήμερα να λέμε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί μηχανή ανάπτυξης της περιοχής μας», είπε ο κ. Δήμου.

Ιγνάτιος: «Υπόδειγμα εκπαιδευτικού»

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, να τιμά εκπαιδευτικούς της περιοχής που σφράγισαν με τη ζωή τους και την παρουσία τους τόσο τα εκπαιδευτικά πράγματα όσο και ευρύτερα την κοινωνία. «Βραβεύουμε τον τέως Λυκειάρχη, που υπήρξε καθηγητής πολλών μέσα στον Βόλο, ταυτόχρονα άνθρωπος της Εκκλησίας, και βέβαια έτσι ελπίζουμε ότι δημιουργούμε προϋποθέσεις υποδείγματος γι’ αυτούς που ακολουθούν τα βήματά του. Και ευτυχώς υπάρχουν εν ενεργεία καθηγητές που μιμούνται το δικό του παράδειγμα και θυσιάζονται μέσα στα εκπαιδευτικά πράγματα, σε δύσκολη εποχή που οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε αλλά έχουν στα χέρια τους τον πολυτιμότερο θησαυρό, το μέλλον της Ελλάδας», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος.

Ο αδερφός του

Στην τελετή βράβευσης του Ιωάννη Καραθανάση παραβρέθηκε ο αδερφός του, ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θανάσης Καραθανάσης. «Ο αδερφός μου ξεκίνησε από μια λαϊκή συνοικία των Αγίων Αναργύρων. Τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο, ξεκίνησε για σπουδές το 1951 και διετέλεσε καθηγητής και λυκειάρχης σε σχολεία της επαρχίας και του Βόλου. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό εκ των σπανίων. Δεν το λέω επειδή είναι αδερφός μου. Τον είχα άλλωστε καθηγητή στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Εκείνοι την εποχή οι εκπαιδευτικοί ήταν εξαιρετικοί, αφοσιωμένοι στο καθήκον τους, ακολουθούσαν την παράδοση της παιδείας αλλά και το σύγχρονο πνεύμα της. Πιστεύω ότι ο αδερφός μου προσέφερε πολλά και ευτύχησε να δει μαθητές του να γίνονται επιστήμονες, έμποροι, καταξιωμένοι άνθρωποι στην κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτό είναι το καύχημά του: ότι έχει αφήσει πίσω του έργο και προσφορά στην παιδεία, την κοινωνία, την εκκλησία και τον άνθρωπο. Η φιλοσοφία της ζωής του είναι ότι η αγάπη είναι ένα θείο δώρο που πρέπει να μοιράζεται», είπε ο κ. Θανάσης Καραθανάσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου