ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα ύψους 2.000 € σε λαθρεγκαταστάτες

πρόστιμα-ύψους-2-000-e-σε-λαθρεγκαταστάτες-137891

Εκτελούσαν υδραυλικές εργασίες χωρίς να έχουν άδειες τεχνικών επαγγελμάτων. Πρόστιμα ύψους 2.000 ευρώ «κόπηκαν» σε συνταξιούχο υδραυλικό και τον εργαζόμενό του, που «πιάστηκαν» σε ελέγχους στον Τύρναβο να εργάζονται παράνομα. Ο ταμίας του Περιφερειακού Γραφείου Υδραυλικών Θεσσαλίας, Αποστόλης Τσούπρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών Θερμικών Βόλου και Περιχώρων, τονίζει ότι το φαινόμενο των λαθρεγκαταστατών λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στον Βόλο.

Συρρικνώνει τον κλάδο και το χειρότερο: προκαλεί πολλά προβλήματα στους καταναλωτές καθώς και δεν καλύπτονται από πρόγραμμα ασφάλειας για το έργο που εκτελέστηκε και δεν μπορούν και να ηλεκτροδοτηθούν. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης πολλοί υδραυλικοί αποχώρησαν από το επάγγελμα και συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ άλλοι έκλεισαν τα βιβλία τους και ορισμένοι από αυτούς βγήκαν στην παρανομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βόλος μετράει σήμερα 60 υδραυλικούς από σύνολο 120 που ήταν το 2009. Οι νόμιμοι επαγγελματίες του κλάδου καταβάλλουν κανονικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για τις περιπτώσεις ζημίας, κακοτεχνίας ή αστοχίας υλικού.

Εντούτοις, η βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους δέχεται ισχυρά πλήγματα από τους λαθρεγκαταστάτες, που αναλαμβάνουν εργασίες χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες. «Δημιουργούν πολλά προβλήματα. Έχουμε πολίτες που απευθύνονται στον Σύνδεσμο διαμαρτυρόμενοι, καθώς δεν μπορούν να ρευματοδοτηθούν. Υδραυλικοί χωρίς άδειες ανέλαβαν να εκτελέσουν εργασίες τους με αποτέλεσμα τα έργα που εκτέλεσαν να μην μπορούν να αδειοδοτηθούν» τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο Σύνδεσμος έχει απευθυνθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και έχει ζητήσει εντατικοποίηση των ελέγχων. Το 2017 η Αστυνομία βεβαίωσε στον Βόλο δέκα πρόστιμα σε λαθρεγκαταστάτες. Τα πρόστιμα ήταν ύψους έως και 10.000 ευρώ. «Εντούτοις, η πραγματική διάσταση του φαινομένου είναι πολύ μεγαλύτερη. Ζητούμε να προστατευτεί τόσο ο πολίτης όσο και ο κλάδος. Να εκτελούν εργασίες εκείνοι που έχουν την άδεια του εργοδηγού και του αρχιτεχνίτη. Που έχουν ανοιχτά βιβλία. Όλες οι εργασίες που εκτελούνται από νόμιμους υδραυλικούς καλύπτονται από πρόγραμμα αστικής ευθύνης τεχνικών» προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου