ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Βγαίνουν σήμερα τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο Αερινού

βγαίνουν-σήμερα-τα-πρώτα-τρακτέρ-στον-138306

Στις 2 το μεσημέρι τρακτέρ από το Αερινό, το Περίβλεπτο, τον Άγιο Δημήτριο και τα γύρω χωριά θα παραταχθούν στον κόμβο, χωρίς όμως να κλείσουν τον δρόμο. Το σύνθημα για την έναρξη των κινητοποιήσεων δόθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Βελεστίνο, μεταξύ αγροτών που είναι σε συνεννόηση με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες με διάφορες δράσεις, ενώ το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου οι αγρότες θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην AGROTIKA στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα στήνουμε το πρώτο μπλόκο στο Αερινό. Αυτή η κινητοποίηση, θα γίνει ο προπομπός για όλη τη Μαγνησία», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Νίκος Αγγελής, για να συνεχίσει λέγοντας: «Δίνουμε το μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Καθημερινά», δεν παρέλειψε ο κ. Αγγελής να τονίσει, «οι αγρότες θα ενισχύουν το μπλόκο με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα».

Ηχηρή παρέμβαση με αφορμή τα μπλόκα που στήνονται από τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων, όπου αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος. «Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου σε κάθε μεριά της Ελλάδας είναι η “απάντηση” στην “εχθρική” πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση» αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου, εκφράζοντας στήριξη στον αγώνα των αγροτών.

Οι αγροτικοί σύλλογοι Αλμυρού και Σούρπης αντίστοιχα, με ανακοινώσεις τους καλούν τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από το μπλόκο του Αερινού και να λάβουν μέρος μαζικά στην έξοδο με τα τρακτέρ.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εχθρική»

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων, επικρίνει την κυβέρνηση για την όξυνση των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα και σημειώνει: «Η συνεχόμενη αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων -απόρροια των πράξεων και των παραλείψεων της σημερινής κυβέρνησης- οδηγούν μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανοίγει από 1η Μαΐου τον δρόμο για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δικαστικές διώξεις, τις ποινές, τη δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, και την ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Συνεταιριστικών Οργανώσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα επιπλέον προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει στην ελληνική γεωργία η νέα ΚΑΠ, η οποία θα εφαρμοστεί μετά το 2020, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει άρδην την αγροτική της πολιτική και να στοχεύσει πλέον στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και όχι στην αποδυνάμωσή του».

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκτιμά ότι η στρατηγική της χώρας, προκειμένου να αναδείξει τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και συντάξεις «αξιοπρέπειας», τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, και του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια των αγροτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το ζήτημα των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χωραφιών για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει έντονες κοινωνικές αναταραχές στην περιφέρεια.

Κάλεσμα Αλμυρού και Σούρπης

Οι αγροτικοί σύλλογοι Αλμυρού και Σούρπης καλούν σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Αερίνου, «το μπλόκο της φτωχής αγροτιάς της Μαγνησίας» όπως το χαρακτηρίζουν, υπογραμμίζοντας πως «αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές που μας ξεκληρίζουν, δεν αποκλείουμε κανέναν που συμφωνεί με το πλαίσιο αιτημάτων και θέλει να παλέψει. Έχουμε το δίκιο. Έχουμε τη δύναμη».

Οι δύο αγροτικοί σύλλογοι τέλος, επαναλαμβάνουν το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων της κινητοποίησης, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προτάσεις για κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών κ.ά.

Τα μπλόκα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, μέχρι στιγμής, έχουν στηθεί μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας και στη διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στον δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου),Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου