ΤΟΠΙΚΑ

Διαγραφή οφειλών σε οικιστές του ΟΕΚ

διαγραφή-οφειλών-σε-οικιστές-του-οεκ-142037

Μεγάλη ανάσα για δεκάδες δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Μαγνησία συνιστά η απόφαση που υπογράφτηκε χθες από το Υπ. Εργασίας, και αφορά σε διαγραφές δανείων, αφαίρεση τόκων και προστίμων, και επιπρόσθετες εκπτώσεις.

Στον νομό Μαγνησίας, ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, μέχρι το 2012 που καταργήθηκε, είχε χορηγήσει 4.895 δάνεια αγοράς – ανέγερσης πρώτης κατοικίας, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, ενώ είχε κατασκευάσει και προσφέρει 1.218 εργατικές κατοικίες, επιδοτούσε το ενοίκιο 1.650 οικογενειών κάθε χρόνο και είχε χορηγήσει και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.).

Αρκετά από τα παραπάνω δάνεια, στην πορεία και εξαιτίας της κρίσης, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» λόγω οριστικής καθυστέρησης, και σε άλλα καταγραφόταν προσωρινή αδυναμία αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αρκετές ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Το σύνολο των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια από ίδια χρηματοδότηση του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με ευνοϊκούς όρους.

Μεταξύ άλλων η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ, καθώς επίσης και διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου.

Επίσης, διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου και υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες, ενώ ακόμη προβλέπεται αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες, καθώς και διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ακόμη έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών, επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι) και επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη, ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής, καθώς και μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου