ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για οικόπεδο -εστία μόλυνσης στην «καρδιά» του Βόλου

εισαγγελέας-για-οικόπεδο-εστία-μόλυν-143758

Οικόπεδο-εστία μόλυνσης στην καρδιά της πόλης προκάλεσε παρέμβαση εισαγγελέα για τον καθαρισμό του, μετά από έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων. Σήμερα, συνεργεία του Δήμου Βόλου μπαίνουν μέσα στο «αγνώστου ιδιοκτήτη» οικόπεδο για τον καθαρισμό του και την απαλλαγή μιας ολόκληρης γειτονιάς από τα σκουπίδια και τα τρωκτικά που κρύβονται ανάμεσα στα πανύψηλα ξερά δέντρα. Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου δέχεται τουλάχιστον 20 εισαγγελικές παραγγελίες κάθε χρόνο για τον καθαρισμό εστιών στην πόλη, κυρίως εγκαταλελειμμένα σπίτια και οικόπεδα, ενώ οι εστίες που καθαρίζει από δρόμους και πεζοδρόμια ξεπερνούν τις 25.000 ετησίως!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το οικόπεδο στο οποίο θα επιχειρήσουν σήμερα συνεργεία του Δήμου Βόλου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Λαρίσης, απέναντι από το info center του Δήμου, σε μια πολυσύχναστη περιοχή, με εμπορικές δραστηριότητες αλλά και κατοικίες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, Γιώργο Πράττο, ιδίως τα καλοκαίρια οι περίοικοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο οικόπεδο, μέσα από το οποίο πετάγονται τρωκτικά.

Η καταγγελία των περιοίκων διαβιβάστηκε στην Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που προχώρησε σε αυτοψία και στη σύνταξη έκθεσης, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Βόλου. Από την αστυνομία δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ο ιδιοκτήτης, ενώ η κτηματική υπηρεσία δεν εφοδιάζει την καθαριότητα με στοιχεία ιδιοκτητών τα οποία χαρακτηρίζει προσωπικά δεδομένα.

Μολονότι ο καθαρισμός οικοπέδων και σπιτιών εστιών μόλυνσης δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, η Υπηρεσία απασχολεί προσωπικό και κάνει έξοδα για τον καθαρισμό τους με εισαγγελική παραγγελία, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας, συνεργεία καθαριότητας απασχολούνται για τον καθαρισμό τουλάχιστον 20 εγκαταλελειμμένων σπιτιών και οικοπέδων, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Το εντυπωσιακό είναι όμως ο αριθμός των εστιών που αναπτύσσονται μέσα στην πόλη από τους δημότες που εναποθέτουν μπάζα, κλαδιά, σκουπίδια, ογκώδη αντικείμενα σε πεζοδρόμια, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2017, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου καθάρισε 25.687 εστίες! Από το σύνολο των εστιών, οι 11.553 ήταν εντός της δημοτικής ενότητας Βόλου, οι 8.070 στη Ν. Ιωνία, οι 580 στην Πορταριά, οι 2.349 σε Αγριά-Αρτέμιδα, οι 740 σε Ν. Αγχίαλο, οι 2.395 σε Αισωνία-Σέσκλο. Συνολικά απομακρύνθηκαν -μεταξύ άλλων- 4.000 τόνοι μπάζα, 2.160 τόνοι μπάζα και κλαδιά και 400 τόνοι ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, συσκευές κ.ά.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μάχη» για την εξάλειψη των εστιών που δημιουργούνται από τους ίδιους τους δημότες δίνεται με μόλις 1 gcb σε κάθε μία από τις ενότητες Βόλου, Ν. Ιωνίας, Πορταριάς και Αγριάς Αρτέμιδας. Η Αισωνία και Ν. Αγχίαλος εξυπηρετούνται είτε από τον Βόλο είτε από τη Ν. Ιωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου