ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τα λατομεία στο Νότιο Πήλιο

ανοίγει-ο-δρόμος-για-τα-λατομεία-στο-νό-145932

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των λατόμων στα λατομεία Καλαμακίου μετά την υπογραφή της ΑΕΠΟ (άδεια ελέγχου περιβαλλοντικών όρων) από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο. Περίπου 60 οικογένειες λατόμων ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο μεροκάματο, μετά από δύο σχεδόν χρόνια ανεργίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, με την υπογραφή της ΑΕΠΟ απεγκλωβίζονται πρώτα τα λατομεία στο Καλαμάκι, στη θέση Χορεύτρα. Εως την Παρασκευή θα κληθεί ο συνεταιρισμός λατόμων της περιοχής να υπογράψει το νέο συμβόλαιο με τον δήμο, και στη συνέχεια θα γίνει η διαδικασία για την άρση της απαγόρευσης και το σήκωμα της μπάρας.

«Το αργότερο έως αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν τα λατομεία στο Καλαμάκι», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εκτίμησε ότι πριν το καλοκαίρι, οι μπάρες θα ανοίξουν και στα άλλα δύο λατομεία, σε Νοεχώρι και Συκή.

Όπως επεσήμανε, για την περίπτωση του Νεοχωρίου έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται η έγκριση της ΑΕΠΟ.

Για την περίπτωση της Συκής δεν απαιτείται η έκδοση νέας άδειας. Εκεί το πρόβλημα εντοπίζεται στο μπαζωμένο ρέμα που θα πρέπει να αποκατασταθεί. «Ολοκληρώνεται η οριοθέτηση του ρέματος και στη συνέχεια θα ανατεθεί η αποκατάστασή του. Μόλις γίνει και αυτό, θα προχωρήσουμε σε ανανέωση της υπάρχουσας περιβαλλοντικής μελέτης», εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Αντιπαραθέσεις για τις αναθέσεις

Αντιπαραθέσεις για τις αναθέσεις σε εργολάβους εργασιών του δήμου σημάδεψαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου.

Σκληρά πυρά δέχθηκε η δημοτική αρχή από τη δημοτική σύμβουλο της αντιπολίτευσης Κατερίνα Τσερκέζη, που μίλησε για «παράδοση του δήμου σε ιδιώτες» αναφερόμενη στις 40 αναθέσεις έργων σε εργολάβους. Η ίδια άφησε αιχμές για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και την επιχορήγηση του δήμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απαντώντας στην κ. Τσερκέζη ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιλτιάδης Παπαδημητρίου μίλησε για ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες που επιβάλλουν την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους. Για το θέμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ ανέφερε ότι για τον δήμο έχουν ήδη εγκριθεί 15 θέσεις εργαζομένων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ενώ όσον αφορά στην επιχορήγηση του δήμου μέσω ΚΑΠ, υποστήριξε ότι κάθε χρόνο για την πληρωμή των μονίμων και αορίστου δημιουργείται έλλειμμα 220.000 ευρώ που καλύπτεται από άλλα έσοδα του δήμου, εξαιτίας της μικρής του χρηματοδότησης.

Για τον Αλατά

Στο μεταξύ, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου πρόκειται να τεθεί προς έγκριση επιστολή προς τους επενδυτές του Αλατά. Η επιστολή περιλαμβάνει τέσσερις βασικές αξιώσεις του δήμου: να έχει ο δήμος λόγο στη μορφή της επένδυσης, να πληρωθούν στα δημοτικά ταμεία μισθώματα ύψους 140.000 ευρώ που οφείλονται, να δοθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης των ελαιώνων με κοινωνικά κριτήρια και να επισκευαστεί το μοναστήρι που βρίσκεται στη νησίδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου, ήδη ο δήμος ολοκληρώνει το ΣΧΟΟΑΠ που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η επένδυση, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αύξηση του συντελεστή δόμησης στη νησίδα από το 3% στο 5% προκειμένου να δημιουργηθεί μία βιώσιμη τουριστική μονάδα σε έκταση 25.000τ.μ. από το σύνολο των 550 στρεμμάτων του Αλατά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου