ΤΟΠΙΚΑ

Αναψαν φωτιές οι νέες συμβάσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ

αναψαν-φωτιές-οι-νέες-συμβάσεις-γιατρ-146289

«Αναψε φωτιές» η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη νέων συμβάσεων με χαμηλότερες αποδοχές. Στο «πόδι» οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στον Βόλο. Με τις νέες συμβάσεις καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα, και η πληρωμή των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ την επίσκεψη. Έκτακτη συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα στις 8 το βράδυ ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, για να ενημερωθούν τα μέλη του για τις δραστικές αλλαγές που δρομολογούνται στο πεδίο των συμβεβλημένων γιατρών.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με βάση τις αλλαγές που προωθούνται, οι συμβεβλημένοι γιατροί πλέον θα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: στους οικογενειακούς γιατρούς (δηλαδή παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους) και σε γιατρούς όλων των άλλων ειδικοτήτων.

Σε πρώτη φάση, πανελλαδικά έχει αναρτηθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση 2.800 θέσεων οικογενειακών γιατρών, δηλαδή παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων. Στον Βόλο μέχρι σήμερα συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παθολόγοι και γενικοί γιατροί είναι 52, και 13 παιδίατροι.

Η πρόσκληση για την υπογραφή των νέων συμβάσεων θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Περίπου άλλοι 4.000 γιατροί, άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, εκτιμάται πως θα κληθούν επίσης να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να συμβληθούν με τον Οργανισμό μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία, αφού καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η πληρωμή με 10 ευρώ την επίσκεψη. Με το νέο σύστημα, κατά πληροφορίες, οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί θα αμείβονται με 1.600 ευρώ τον μήνα και οι παιδίατροι με 2.000 ευρώ.

Επίσης, αντί των 200 επισκέψεων που ισχύουν σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί θα έχουν στην ευθύνη τους πληθυσμό αναφοράς. Οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί, θα πρέπει να καλύπτουν έως και 2.250 άτομα της περιοχής όπου είναι η έδρα τους και το ιδιωτικό ιατρείο τους και οι παιδίατροι έως και 1.500 παιδιά. Στην πράξη αυτό σημαίνει, πως αυτός ο πληθυσμός αναφοράς θα είναι και η «δεξαμενή» των ασθενών τους.

Ο ιατρικός κόσμος αντιδρά, εκτιμώντας πως με το νέο πλαίσιο συμβάσεων ουσιαστικά το Υπ. Υγείας θέλει να «στριμώξει» οικονομικά τους γιατρούς, ώστε τελικά να τους οδηγήσει στις Τοπικές Ομάδες Υγείας, στις οποίες καταγράφεται μειωμένο ενδιαφέρον από τον ιατρικό κόσμο.

Οι γενικοί γιατροί, που θα αποτελέσουν και τον κορμό του θεσμού των οικογενειακών γιατρών μαζί με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, διαμαρτυρήθηκαν από την πρώτη στιγμή για τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ η οποία, όπως υποστηρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ θα δίνει 0,70 ευρώ ανά ασθενή για πλήρη ιατρική κάλυψη.

«Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα» τονίζουν οι συμβεβλημένοι γιατροί που αντιδρούν. Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται ότι το νέο σύστημα θα λειτουργήσει με αποδοτικότερο τρόπο.

«Εμείς έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τις αλλαγές που έρχονται. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί και αναλόγως να καθορίσουν τη στάση τους» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα αυτών των αλλαγών.

Σημειώνεται τέλος, πως συνολικά οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε όλη την επικράτεια θα είναι γύρω στους 7.000. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.000 συμβεβλημένοι γιατροί που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του, το 2012, για αυτό και στελέχη του οργανισμού υποστηρίζουν, πως με τις νέες συμβάσεις ουσιαστικά δίνεται η ευκαιρία σε νέους γιατρούς να μπουν στο σύστημα έπειτα από πέντε χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου