ΤΟΠΙΚΑ

Τεστ… συμμετοχής και αντοχής αγροτών

τεστ-συμμετοχής-και-αντοχής-αγροτών-147183

Να μετρήσουν τις δυνάμεις τους θα επιχειρήσουν αύριο Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας, καθώς από τη συμμετοχή που θα έχει η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εφορία Βόλου θα εξαρτηθεί αν θα στηθούν ή όχι, αγροτικά μπλόκα στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι αν δεν υπάρξει ενιαία γραμμή μεταξύ των αγροτών, πολύ δύσκολα θα συγκροτηθεί δυναμικό μέτωπο στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί, έξω από την εφορία Βόλου, έχουν δηλώσει συμμετοχή οι αγροτικοί σύλλογοι Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς, Μακρυράχης, Πουρίου, Αλμυρού – Σούρπης, Κερασιάς, καθώς και η Επιτροπή αγώνα μπλόκου Αερινού.

Κλιμάκια των εκπροσώπων των παραπάνω συλλόγων, τις τελευταίες μέρες έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε αρκετές αγροτικές περιοχές του Πηλίου, του Αλμυρού και του κάμπου, προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα αιτήματα της κινητοποίησης, και εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως, παρά τον προβληματισμό και την επιφυλακτικότητα που εκφράζεται από αρκετούς, τελικά η αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα «στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση πως ο αγροτικός κόσμος έχει προβλήματα». Αυτό που επιδιώκουν να καταστήσουν σαφές τα μέλη των αγροτικών συλλόγων που πρωτοστατούν στην αυριανή κινητοποίηση, είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση και διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων, και προς αυτή την κατεύθυνση «δείχνουν» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι αυτονόητο, πως από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ως μικρομεσαίοι αγρότες, θα πρέπει να βγούμε στον δρόμο και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Δεν είναι δυνατόν, από τη μία να λέμε πως ο αγροτικός κόσμος κινδυνεύει με αφανισμό και από την άλλη να παραμένουμε με σταυρωμένα χέρια» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής από το μπλόκο Αερινού. Παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν και την επιφυλακτικότητα που «εισπράττει» στις συνομιλίες με αγρότες άλλων περιοχών, ο κ. Ν. Αγγελής είναι αισιόδοξος, ότι στην αυριανή κινητοποίηση θα υπάρχει συμμετοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βάϊος Κομνηνός, αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου και ειδικότερα της Ζαγοράς. Ο αγροτικός σύλλογος της περιοχής ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει χθες το βράδυ, ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αυριανή κινητοποίηση. «Παρά το γεγονός ότι για εμάς είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι για τους αγρότες του κάμπου, θα προσπαθήσουμε με όσα περισσότερα αγροτικά μηχανήματα μπορούμε να λάβουμε μέρος στην αυριανή κινητοποίηση. Είναι πολλά τα προβλήματα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από άλλους να μας λύσουν το πρόβλημα, αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς» τόνισε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εν αναμονή στο Ν. Πήλιο

Παρά το γεγονός ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου είναι μεταξύ των διοργανωτών της αυριανής κινητοποίησης, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα όσον αφορά την ανταπόκριση των αγροτών από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Στο Συνεταιρισμό μιλάμε καθημερινά με τους αγρότες που είναι μέλη μας. Ενώ αποδεδειγμένα έχουν προβλήματα και διαμαρτύρονται, τόσο για τις εισφορές όσο και για τα φορολογικά, δεν αποφασίζουν εύκολα πλέον να βγούνε στον δρόμο» παρατήρησε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης. Ο κ. Διανελλάκης αποδίδει την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των αγροτών, στη δυσπιστία που έχει κυριαρχήσει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του αγώνα. «Είναι απογοητευμένοι οι αγρότες, διότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν ψηφιστεί και πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Για αυτό και δύσκολα πλέον αποφασίζουν να βγούνε στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν» συμπληρώνει ο ίδιος. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου-Σποράδων, αναφερόμενος και στη στάση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι επικριτικός λέγοντας πως «ο διάλογος που επικαλείται ο κ. Αποστόλου είναι προσχηματικός, αφού γνωρίζει πολλά καλά τα προβλήματα, και αν πραγματικά ήθελε, θα μπορούσε να είχε δώσει τις πρέπουσες λύσεις».

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών περιλαμβάνει το αίτημα για κατώτερες-εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των παραγωγών, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, κατάργηση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με τζίρο 40.000 ευρώ.

Επίσης ζητούν να εγκριθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχει γίνει στους εφοπλιστές, καθώς επίσης να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, ενώ, όσον αφορά τη φορολογία, επικεντρώνουν το αίτημά τους στο ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ με προσαύξηση για κάθε παιδί 3.000 ευρώ και στην προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%, να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους για κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ στις ασφαλιστικές εισφορές, να μειωθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 60 (για τους αγρότες) και στα 55 (για τις αγρότισσες), και να υπάρξει άμεση εξόφληση των ενισχύσεων και αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα με καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών κ.ά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου