ΤΟΠΙΚΑ

Βρέθηκαν τα πρώτα οστά Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

βρέθηκαν-τα-πρώτα-οστά-ελλήνων-πεσόντ-147269

Τα οστά δύο Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 βρέθηκαν χθες, κατά την έναρξη των ιστορικών εκσκαφών που ξεκίνησαν στην Αλβανία.

Οι έρευνες ξεκίνησαν στην περιοχή Ντραγκότι, στα στενά της Κλεισούρας, και θα επεκταθούν μέχρι την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι χιλιάδες Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς.

Την έναρξη της διαδικασίας παρακολούθησε χθες ο τ. υπουργός Υγείας και Επίτιμος Πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, Γ. Σούρλας, ο οποίος πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια σε μια μαραθώνια προσπάθεια με στόχο να αποκατασταθεί έναντι των άταφων Ελλήνων μια ύψιστη εθνική υποχρέωση. Με συνέντευξή του την Κυριακή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προανήγγειλε την παρουσία του στη Β. Ήπειρο, ενώ στο ίδιο κυριακάτικο φύλλο δημοσιεύθηκαν τα ονόματα των 316 άταφων πεσόντων, καταγόμενων από τη Μαγνησία.

Τα οστά των 316 Μαγνησιωτών είναι ανάμεσα σε συνολικά 7.976 πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών που περιμένουν τη «δεύτερη ταφή» τους, επίσημη τούτη τη φορά.

Χθες, στις 11 το πρωί τοπική ώρα, στη θέση Ντραγκόντι, τεχνικά συνεργεία υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, άρχισαν παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, να σκάβουν σε σημεία όπου με βάση παλαιούς -ιταλικούς κυρίως- χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα.

Προβλέπεται ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δυο συμφωνημένα νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.

Στην ανάπαυση των ψυχών των στρατιωτών μας που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του χθες το πρωί, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τα «θαρραλέα βήματα» της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα των πεσόντων, σημειώνοντας ότι τα Τίρανα είχαν το θάρρος να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πεσόντες που είχε υπογραφεί το 2009.

Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, παρευρισκόμενη στην έναρξη των εργασιών, διότι -όπως είπε- «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη θετική εξέλιξη, ήταν καρπός των συνομιλιών της Κρήτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου