ΤΟΠΙΚΑ

Υψωσαν λάβαρο ενότητας

υψωσαν-λάβαρο-ενότητας-147392

Κάλεσμα συνάντησης των Ηπειρωτών αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθές η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας, προς τιμήν του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.

Με υψωμένο το ιστορικό λάβαρο της αδελφότητος, σημαντικό κειμήλιο λόγω παλαιότητας – προσφορά των Ελλήνων Ηπειρωτών της Αιγύπτου κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, συμπολίτες ηπειρώτικης καταγωγής και μη, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Βόλου. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη αρτοκλασία στη μνήμη του προστάτη της Αγίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας, στην αίθουσα «Μαγνησία» του VOLOS PALACE HOTEL, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να γνωριστούν με τα νέα μέλη.

Καλεσμένος στη φετινή εκδήλωση ήταν ο Βασίλης Γκανιάτσας από την Ανω Καλεντίνη Αρτας, ιστορικό ντοκιμαντέρ του οποίου προβλήθηκε με τίτλο «Σέλτσο Σουλιώτες – Η Θυσία». Σε αυτό, παρουσιάστηκε από τον δημιουργό με τη δύναμη της κινηματογραφικής τέχνης, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, η τραγική ιστορία του ενός από τα τρία τμήματα που αποχώρησαν από το Σούλι τον Δεκέμβριο του 1803, έπειτα από συμφωνία με τον Αλή Πασά. Πρόκειται για το τμήμα της φάρας των Μποτσαραίων και Κουτσονικαίων, το οποίο μετά την αθέτηση της συμφωνίας από τον Αλή αποκλείστηκε στο μοναστήρι του Σέλτσου στα σύνορα Αρτας Θεσσαλίας, στις όχθες του Αχελώου. Σ’ αυτό το τραγικό γεγονός, από τα περίπου 1.250 άτομα των Σουλιωτών επέζησαν μόνο 52 (μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Μπότσαρης, 13 ετών).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι πολιτικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων κοινωνικής φροντίδας και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου