ΤΟΠΙΚΑ

Περισσότερα από 6.000 περιστατικά Αλτσχάιμερ την τελευταία 15ετία στην ευρύτερη Μαγνησία

περισσότερα-από-6-000-περιστατικά-αλτσχά-148608

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η νόσος Αλτσχάιμερ, με τα καταγεγραμμένα περιστατικά από την ευρύτερη Μαγνησία και την Θεσσαλία, να ξεπερνούν τις 6.000, σε βάθος δεκαπενταετίας. Οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η έγκαιρη διάγνωση, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου που απασχολεί το 6% του γενικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν δια στόματος ειδικών, στην διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα της «Εξωραϊστικής», ενώπιον πυκνού ακροατήριου. Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλτσχάιμερ «Αγία Σοφία» Βόλου διοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα «Νόσος του Αλτσχάιμερ», στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας την διαρκή στήριξη της τοπικής Εκκλησίας στο ευρύτερο κοινωνικό, αλλά και το συγκεκριμένο πεδίο.

Ομιλητές ήταν οι : Μαγδαληνή Τσολάκη, καθηγήτρια ΑΠΘ, Νευρολόγος- Ψυχίατρος- Θεολόγος, Διευθύντρια Α’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών και Κωνσταντίνος Γάτος, Νευρολόγος- ψυχίατρος, επιστημονικός υπεύθυνος Ινστιτούτου Αγία Σοφία. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Εύη Ράπτη.

Η κοινωνική λειτουργός Νίκη Μανιάκη, πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλτσχάιμερ Βόλου «Αγία Σοφία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την πολύτιμη συνδρομή του κ. Ιγνατίου στην εδραίωση της προσπάθειας, ενώ αναφέρθηκε στην οργάνωση της δομής και το ευρύ επιστημονικό έργο που επιτελείται, με την στήριξη γιατρών, νοσηλευτών υγείας και εθελοντών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Ένας στους πέντε εμφανίζει το πρόβλημα μετά τα 65 και όσο περνάει η ηλικία, αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης της νόσου» είπε η κ. Μανιάκη, ενώ σημείωσε ότι «είναι πιο γρήγορη η εξέλιξη της νόσου όταν εκδηλώνεται σε πιο νέους ανθρώπους». Στην ηλικιακή ομάδα των καταγεγραμμένων περιστατικών, καταγράφονται, δυστυχώς, και ασθενείς ηλικίας 52 ετών, όπως τόνισε η ίδια, αναφερόμενη στις ανησυχητικές διαστάσεις της νόσου.

Νέα επιστημονικά δεδομένα

Στην διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης έγινε, παράλληλα, εκτενής αναφορά στα νέα επιστημονικά δεδομένα και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, στο ερευνητικό πεδίο.

Η κ. Τσολάκη, ειδικότερα, ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονες διαγνώσεις και θεραπείες στην νόσο Αλτσχάιμερ», ενώ επεσήμανε ότι «έχουμε την δυνατότητα σήμερα, μέσω της μελέτης του dna και των πρωτεϊνών, να βγάζουμε πολύ πρώιμα την διάγνωση του προβλήματος, σε νεαρή ηλικία. Η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, είπε, προσπαθεί να διακρίνει ποιοι από τους βιολογικούς δείκτες είναι οι καλύτεροι, έτσι ώστε να τους χρησιμοποιούμε στην κλινική βάση». Έχουν σημειωθεί σημαντικά ερευνητικά βήματα, ενώ όπως επεσήμανε η ομιλήτρια, «η νόσος είναι πολυπαραγοντική» και καθορίζεται από πολλά δεδομένα, όπως «ο τρόπος ζωής, διατροφής, ασχολιών, συναισθημάτων και άλλων παραγόντων».

Στο πέρασμα του χρόνου έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που βοηθούν την ανίχνευση του προβλήματος, σε βάθος δεκαετίας, πριν ακόμη εκδηλωθεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ο χρόνος εμφάνισης της νόσου. Στο σημείο αυτό, ο κ. Γάτος, υπογράμμισε την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, ενώ σημείωσε ότι «η περιοχή μας είναι πολύ οργανωμένη, ο κόσμος είναι ενημερωμένος και οι υπάρχουσες δομές, σύγχρονες». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ είναι «ύπουλα, βουβά και νεφελώδη», ενώ προσέθεσε ότι «είναι αμιγώς νευρολογική νόσος». Η συμβουλή που απηύθυνε, είναι «δημιουργική απασχόληση, όχι καταχρήσεις και συνέχιση των αγαπημένων ασχολιών, ανάλογα με την ηλικία μας».

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τιμήθηκαν ο Αριστείδης Λιάπης, πρώτος πρόεδρος και «ψυχή» του Ινστιτούτου για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και ο γιατρός Κώστας Γάτος, για την προσφορά τους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων, επιστήμονες και πλήθος κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου