ΤΟΠΙΚΑ

Από τις πιο φτωχές περιφέρειες η Θεσσαλία σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

από-τις-πιο-φτωχές-περιφέρειες-η-θεσσα-148677

Ως μία από τις φτωχότερες περιφέρειας της χώρας παρουσιάζεται η Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2015, οπότε και καταγράφτηκε νέα ύφεση της τάξης του 0,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το 2015 η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 1,4% στο σύνολο της χώρας. Αυτό σημαίνει ύφεση. Από τον «κανόνα» δεν εξαιρέθηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, όπου καταγράφεται νέα ύφεση, στο -0,6%.

Το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μπορεί να έμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το 2014, περιορίζεται όμως στα 12.393 ευρώ και η Θεσσαλία κατατάσσεται στην δέκατη θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας, πάνω από τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που εμφανίζονται ως οι πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας. Σε επίπεδο χώρας και με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ (ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) και τα στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού, υπολογίζεται το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, που είναι μειωμένο κατά 0,7% για το σύνολο της χώρας, μεταξύ 2014 και 2015. Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη μείωση είναι Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στη Θεσσαλία η μεταβολή είναι μηδενική.

Η πιο πλούσια περιφέρεια παραμένει η Αττική με κατά κεφαλή ΑΕΠ στις 22.192 ευρώ και ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 18.153 ευρώ. Συνολικά στη χώρα το κατά κεφαλή ΑΕΠ δείχνει μείωση 0,7% με τις περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Την ίδια ώρα η Θεσσαλία συμμετέχει με ποσοστό 5,1% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ). Το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,5%.

Σύμφωνα δε με την ανάλυση της ΑΠΑ ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, στη Θεσσαλία η μεγαλύτερη κινητικότητα παρουσιάζεται σε βασικούς κλάδους όπως εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική μέριμνα, εμπόριο, διαχείριση καταλυμάτων και εστίαση, μεταποίηση, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, διαχείριση αποβλήτων και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου