ΤΟΠΙΚΑ

Νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφει η Μέριμνα Βόλου

νέα-περιστατικά-ενδοοικογενειακής-β-148998

Σταθερή ροή αιτημάτων από όλη την Ελλάδα καταγράφεται σε διαρκή βάση από την Ελληνική Μέριμνα Βόλου, την εθελοντική δομή που προσέφερε φιλοξενία σε είκοσι περιστατικά κακοποιημένων γυναικών και τα παιδιά τους, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Στους δύο ξενώνες του Σωματείου φιλοξενούνται έξι άτομα τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ στο μεταξύ, έχει ανανεωθεί το αίτημα επιχορήγησης που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και για το 2018.

Αναλύοντας το προφίλ των γυναικών που έχουν γίνει αποδέκτες βίας, η πρόεδρος της Μέριμνας, Μάγδα Παπαβαγγέλη, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι μεταξύ των γυναικών που φιλοξενήθηκαν στους δύο ξενώνες του Βόλου συγκαταλέγονταν και μετανάστριες, οι οποίες προήλθαν από κέντρα φιλοξενίας άλλων περιοχών. «Ήταν ενήλικες ή έφηβες, οι οποίες βρίσκονταν για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά ζήτησαν βοήθεια από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για φιλοξενία σε ξενώνα» εξήγησε η ίδια.

Οι περισσότερες ήταν μητέρες με παιδιά, ενώ υπήρχε επίσης μια περίπτωση τριών αδελφών, οι δύο εκ των οποίων ήταν ενήλικες και η μια ανήλικη. «Ο κανονισμός φιλοξενίας είναι τρεις μήνες. Κάποιες περιπτώσεις είχαν φιλοξενηθεί μέχρι 3-4 μήνες, υπήρχε όμως και περίπτωση φιλοξενίας που διήρκεσε έναν περίπου χρόνο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επαναπροώθηση σε άλλη χώρα» επεσήμανε η πρόεδρος της Μέριμνας Βόλου και προσέθεσε ότι: «Υπήρχαν γυναίκες που κινδύνευε η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα λόγω των βίαιων συζύγων, οπότε έπρεπε να χωριστούν. Δεν μπορούσε να συνεχιστεί η κοινή διαμονή στον ίδιο χώρο».

Οι ηλικίες των γυναικών που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται στον χώρο ποικίλλουν. «Έχουμε φιλοξενήσει 18χρονη, η οποία ήταν θύμα κακοποίησης, αλλά και γυναίκες ηλικίας 56-57 ετών» σημείωσε η ίδια.

Στο μεταξύ, βρίσκονται τρία νέα αιτήματα φιλοξενίας σε αναμονή, τα οποία προέρχονται από τη Μαγνησία, τη Χαλκίδα και την Κύμη Ευβοίας.

Το βασικό αίτημα που διατυπώνουν οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία «είναι να νιώσουν, σε πρώτη φάση, ασφαλείς οι ίδιες με τα παιδιά τους, και στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία ενεργοποίησης, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα σχέδιο πως θα συνεχίσουν τη ζωή τους, επιδιώκοντας κατά βάση να εξασφαλίσουν εργασία, που θα τους διευκολύνει να έχουν το δικό τους σπίτι και να είναι με τα παιδιά τους» υπογράμμισε η κ. Παπαβαγγέλη.

Αιτήματα σε αναμονή

Τα αιτήματα για φιλοξενία είναι σταθερά και η γενική εικόνα παραπέμπει στην παραδοχή ότι οι γυναίκες που συνειδητοποιούν τι συμβαίνει στη ζωή τους, παίρνουν την απόφαση να ζητήσουν φιλοξενία.

«Θεωρώ ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι φαινόμενο με σταθερή ροή. Αιτιολογικός παράγοντας δεν είναι, κατά την άποψή μου, αποκλειστικά η οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Κυρίως έχει σχέση με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του θύτη» τονίζει η κ. Παπαβαγγέλη.

Η φιλοξενία στη Μέριμνα των γυναικών που έχουν δεχτεί βία, είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουν στην αυτόνομη διαβίωση, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν εργασία. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις φιλοξενούμενες να εξασφαλίσουν εργασία και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών εργάζονται μέχρις ότου συγκεντρώσουν το χρηματικό ποσό που θα διευκολύνει τη μίσθωση ενός ακινήτου, ενώ συνεχίζεται η φιλοξενία στον ξενώνα. Μόλις μισθωθεί η οικία, οι γυναίκες είναι έτοιμες να αυτονομηθούν, να φύγουν από τον ξενώνα και να μεταβούν στον δικό τους χώρο» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Μέριμνας.

Το πρώτο χρονικό διάστημα, μετά την έξοδο από τον ξενώνα, συνεχίζεται η συνεργασία, καθώς το έμψυχο δυναμικό της Μέριμνας, δίνει χέρι βοηθείας σε κάθε περίπτωση, «είτε πρόκειται για ενημέρωση για κάποιο επίδομα, για κάποιο πρόγραμμα, για εργασία, είτε χρειάζονται κάτι άλλο, ραντεβού με γιατρό ή οτιδήποτε. Εμείς τους εξυπηρετούμε. Δεν σταματάει η συνεργασία, ακόμη κι όταν ολοκληρωθεί η φιλοξενία» τονίζει η ίδια.

Χρηματοδότηση της δομής

Η παρουσία και η δράση της Μέριμνας είναι πολύ σημαντική, ενώ παράλληλα είναι καθοριστική η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, που θα επιτρέψει τη διασφάλιση της συνέχειας του πολυεπίπεδου έργου που αναπτύσσεται. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας εκ νέου αίτημα χρηματοδότησης από τους υπεύθυνους του Σωματείου του Βόλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία επιχορήγηση και για το 2018.

Εν αναμονή της έγκρισης του νέου αιτήματος που υποβλήθηκε πρόσφατα, η Μέριμνα του Βόλου απευθύνει στην τοπική κοινωνία έκκληση για οικονομική στήριξη. «Ο κόσμος πάντα μας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησίας και μας στηρίζει με τρόφιμα και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης» αναφέρει η κ. Παπαβαγγέλη.

Τα αιτήματα που καταγράφονται ωστόσο αυξάνονται διαρκώς, και μέχρις ότου εγκριθεί η επιχορήγηση, η Μέριμνα καλείται να αντιμετωπίσει με όλες της τις δυνάμεις τις καθημερινές ανάγκες. «Η Μέριμνα μετά δυσκολίας καλύπτει τις ανάγκες της, ειδικά στο συγκεκριμένο διάστημα, και μέχρι να εγκριθεί η χρηματοδότηση του 2018. Αυτό είναι αλήθεια» παραδέχεται η πρόεδρος του εθελοντικού σωματείου, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά, την ανάγκη στήριξης από την τοπική κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου