ΤΟΠΙΚΑ

Χολιγουντιανό ενδιαφέρον για το Πήλιο ~ Με φόντο βιβλίο Βολιώτη συγγραφέα

χολιγουντιανό-ενδιαφέρον-για-το-πήλι-150579

Η βραβευμένη νουβέλα του Φάρις Νεζάντ «Η κατάρα των Αρχαίων» έχει κινήσει το ενδιαφέρον Αμερικανών παραγωγών

Διεθνή διαδρομή ακολουθεί η βραβευμένη νουβέλα του Φάρις Νεζάντ «Η κατάρα των Αρχαίων», η οποία οδεύει στην κατεύθυνση της κινηματογραφικής απόδοσης, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το Χόλυγουντ. Το συγκεκριμένο βιβλίο ταξίδεψε μέχρι το Χόλυγουντ και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από εταιρείες που αναζητούν συγγραφικά πονήματα που παρουσιάζουν κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Οσοι διάβασαν το βιβλίο μου στο Χόλυγουντ, μου είπαν ότι έχει ενδιαφέρον να γυριστεί σε ταινία. Για μένα δεν ήταν έκπληξη η συγκεκριμένη πρόταση, διότι ήμουν βέβαιος ότι θα γυριστεί σε ταινία. Το βιβλίο μου διαβάζεται ευχάριστα, μιλάει με περηφάνια για την Ελλάδα, δίνει σημαντικές πληροφορίες για το Πήλιο στον αναγνώστη και αυτό είναι ζητούμενο για το Χόλυγουντ», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συγγραφέας.

Το μυθιστόρημα του Ιρανού συγγραφέα που ζει στον Βόλο, μια αληθινή εξιστόρηση της ελληνικής οικονομικής κρίσης με βαθιά φιλοσοφική προσέγγιση, κυκλοφορεί ήδη σε Αγγλία και Αμερική, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί να μεταφραστεί στα γερμανικά και στα γαλλικά το 2018.

Ο συγγραφέας Φάρις Νεζάντ, που κατοικεί στον Βόλο, είναι Βρετανός κοινωνιολόγος με καταγωγή από την Περσία. Αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες του Βόλου, οι οποίες δημοσιεύουν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, τις πολιτικού περιεχομένου γελοιογραφίες του.

Η «Κατάρα των αρχαίων», το πρώτο του μυθιστόρημα, αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο Ανήλιο Πηλίου και συνεχίζονται στην Αθήνα.

Μέσα από το συγκεκριμένο πόνημα, ο συγγραφέας διαφημίζει παντού το Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα. «Εχω τουριστική σκέψη και θέλω να βοηθήσω το Πήλιο. Ενας λόγος που έγραψα το βιβλίο είναι για να διαφημίσω το Πήλιο. Ολες οι δράσεις προβολής που κάνω για το βιβλίο, ακόμη και σελιδοδείκτες που έχω δημιουργήσει, διαφημίζουν το Πήλιο. Ο ήρωας μιλάει με τη μητέρα του συνέχεια, ζωντανεύοντας εικόνες από το Πήλιο, το Ανήλιο, τη Μακρυρράχη, τη Ζαγορά. Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει στο Πήλιο» τονίζει ο συγγραφέας.

Λάτρης της Ελλάδας

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απότοκο του ενδιαφέροντος του συγγραφέα για την Ελλάδα και επιχειρεί επί της ουσίας να υπενθυμίσει σε όλους ότι οι αξίες που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι, πρέπει να αποτελέσουν βάση εξέλιξης, αντί να αντιμετωπίζονται θεωρητικά, με φιλοσοφική διάθεση. Ο ίδιος είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες στην Αμερική και την Αγγλία, και μετά από μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, επέλεξε να ζήσει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του.

Ο Φαρίς Νεζάντ, ο οποίος ο οποίος κατοικεί στις Αλυκές, έχει αγγλικό διαβατήριο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περσία. Σε νεαρή ηλικία η διερευνητική φύση του τον οδήγησε για σπουδές στους πρόποδες του Εβερεστ, στην Ινδία.

Ακολούθησαν σπουδές στην Αθήνα στο αντικείμενο των Κοινωνικών Επιστημών και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε το MASTER στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Στη συνέχεια, εργάστηκε και στις δύο ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στη Μεγάλη Βρετανία.

Δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Αθήνα, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Λονδίνο, ενώ συχνά συμμετέχει στα ελληνικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με άρθρα για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και με γελοιογραφίες που σχετίζονται με σύγχρονα γεγονότα στην Ελλάδα.

Βραβευμένο βιβλίο

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κέρδισε βραβείο στο πλαίσιο του θεσμού «Τα καλύτερα βιβλία 2016» από τον Kirkus Review, έναν από τους πιο καταξιωμένους και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς βιβλιοκρισίας, ο οποίος σημειώνει στην επίσημη κριτική, του: «Μία έξυπνη, πνευματώδης και συχνά συναισθηματική προσέγγιση, ενός αρχαίου έθνους που βρίσκεται “σε μηχανική υποστήριξη”».

Η ON LINE BOOK REVIEW, μεγάλος διεθνής επαγγελματικός οργανισμός βιβλιοκρισίας, έδωσε στο βιβλίο την υψηλότερη διάκριση σημειώνοντας στην κριτική του: «Δεν πρόκειται για ένα απλό μυθιστόρημα. Είναι η ιστορία ενός έθνους. Είναι η κυνική εξιστόρηση των σύγχρονων γεγονότων, που όμως αφήνει περιθώρια ελπίδας. Ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει πολλά για όσα περνάει σήμερα η Ελλάδα, αξίζει να το διαβάσει. Αν μπορείς να εκτιμήσεις βιβλία για τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με φιλοσοφική προσέγγιση των γεγονότων, τότε πρέπει να διαβάσεις την “Κατάρα των αρχαίων”».

Ο Βολιώτης δημοσιογράφος, Νίκος Βαραλής, γράφει, από την πλευρά του, για το βιβλίο: «Ο συγγραφέας Φάρις Νεζάντ φτιάχνει μια ελληνική τραγωδία με ελπιδοφόρο τέλος. Μέσα σε αυτή όλες οι ιστορίες είναι αληθινές, προσπαθώντας να μας δείξει ότι η τραγωδία στη χώρα μας σήμερα οφείλεται στον εγωισμό του καθενός και στην απομόνωση που αυτός φέρνει. Μας λέει ότι αν θέλουμε να αλλάξουμε, θα πρέπει να φέρουμε στη ζωή μας μέτρο και να ανοιχθούμε στον άλλον δίπλα μας που δεν είναι αντίπαλος. Αλλιώς η ευλογία της αρχαίας κληρονομιάς θα γίνει η κατάρα μας, και μείς θα γυρίζουμε μόνοι, δίπλα στα σπασμένα μας αγάλματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου