ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα εννιά επικουρικοί γιατροί ~ Από τις προσλήψεις… στις απολύσεις

στον-αέρα-εννιά-επικουρικοί-γιατροί-α-150689

Δεν άφησε περιθώρια παράτασης των συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ ο Α. Ξανθός

Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού στον Βόλο, μπορεί να συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για την πρόσληψη γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς επίσης ενός οφθαλμίατρου και ενός ογκολόγου, όμως η τύχη των επικουρικών γιατρών που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ… και καλύπτουν ζωτικές ανάγκες στο Νοσοκομείο Βόλου δεν είναι ρόδινη.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε μέσα από τον διάλογο μεταξύ του ιατρικού προσωπικού και του πολιτικού προϊσταμένου του Υπ. Υγείας.

Οι επικουρικοί γιατροί που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως επίσης είπε ο υπουργός, στις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά τη λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο.

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις των προαναφερθέντων λήγουν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι επικουρικοί, αν δεν υπάρξει παράταση θα αποχωρήσουν αρχές του καλοκαιριού, προκαλώντας νέες δυσλειτουργίες στο Αχιλλοπούλειο.

Οι επικουρικοί γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω ΕΣΠΑ και κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο μετά τη λήξη των συμβάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, είναι εννιά. Απασχολούνται σε νευραλγικές κλινικές, οι οποίες -γίνεται σαφές- μόλις θα αποχωρήσουν οι γιατροί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Ορθοπεδική, Παιδιατρική, Τμήμα Νεφρού, Οφθαλμολογικό, Καρδιολογική, Παθολογική και ΩΡΛ, είναι μερικές από τις κλινικές που στελεχώνουν οι επικουρικοί γιατροί τα τελευταία χρόνια.

Αβέβαιο το 2018

Το εργασιακό μέλλον των επικουρικών γιατρών που έχουν ενταχθεί, θέλοντας και μη, στα προγράμματα ΕΣΠΑ, είναι αβέβαιο, καθώς οι συμβάσεις τους δεν αναμένεται να ανανεωθούν στο τέλος του 2018, οπότε και λήγουν, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το έχει ξεκαθαρίσει.

Γι’ αυτό και οι νοσοκομειακοί ζητούν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν και οι περίπου 2.000 επικουρικοί γιατροί που σήμερα υπηρετούν συνολικά στο ΕΣΥ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, με βάση τις επίσημες καταγραφές, υπάρχουν στα νοσοκομεία 6.000 κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, που και αυτές δεν θεωρούνται πλέον επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες, εξαιτίας των αλλεπάλληλων συνταξιοδοτήσεων.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) εδώ και καιρό έχει ζητήσει να μπει τέλος στη εργασιακή ομηρία και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός γιατρός. Το μέλλον ωστόσο των εννιά είναι πλέον κάτι παραπάνω από αβέβαιο.

«Χρειάζεται άμεσα προκήρυξη γενναίων μόνιμων προσλήψεων για να διαφυλαχτεί και να σωθεί η λειτουργία πολλών κλινικών (Οφθαλμολογική, Παιδιατρική, Γαστρεντερολογική) που κινδυνεύουν με λουκέτο. Στο Νοσοκομείο απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες (δερματολόγος, πνευμονολόγος ). Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τους επικουρικούς ιατρούς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Δεν μπορεί η Δημόσια Υγεία να είναι σε κατάσταση ομηρίας» επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου