ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Θυελλώδεις άνεμοι χθες σε ολόκληρη τη Μαγνησία, χιονόπτωση στο Πήλιο

θυελλώδεις-άνεμοι-χθες-σε-ολόκληρη-τη-153976

Στη δίνη των θυελλωδών ανέμων βρέθηκε χθες η Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, με δεκάδες προβλήματα, διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων να καταγράφονται παντού, ενώ από το σκηνικό των έντονων φαινομένων δεν έλειψε η χιονόπτωση στο Πήλιο. Δεμένα παρέμειναν, στο μεταξύ, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς» και το ιπτάμενο δελφίνι «Ερατώ», καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έφτασαν τα εννέα μποφόρ, λειτούργησαν απαγορευτικά για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Χιονόπτωση σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στην περιοχή του Πηλίου από το ύψος της Πορταριάς, με την ακτίνα του χιονιού να φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τη Ζαγορά. Η χιονόπτωση δεν ήταν πυκνή, αλλά λόγω του ανέμου και των χαμηλών θερμοκρασιών, πάγωσε αμέσως το χιόνι, και χρειάστηκε η συνδρομή τεσσάρων εκχιονιστικών της Περιφέρειας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, και να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα προκλήθηκαν, εξάλλου, λόγω των θυελλωδών ανέμων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όταν στύλος της ΔΕΗ κατέπεσε στη διασταύρωση από ΠΕΒ προς Κανάλια και αποκαταστήθηκε με τη συνδρομή γερανοφόρου οχήματος που επανέφερε τον στύλο στη θέση του, με τη συνδρομή συνεργείου της ΔΕΗ. Μέχρις ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα, διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με τη δήλωση του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Παλληκάρη, ενώ παράλληλα, έσπασαν δέντρα σε διάφορα σημεία του δήμου λόγω της έντασης του ανέμου.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν εξάλλου και στον Δήμο Αλμυρού, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Νικοβιώτης, ο οποίος προσέθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί ζημιές και σε οπωροφόρα, οι οποίες αναμένεται να καταγραφούν τις επόμενες μέρες.

Χθες στη 1.20, εξάλλου, η Πυροσβεστική Αλμυρού δέχτηκε κλήση προκειμένου να απομακρύνει λαμαρίνα που «ξεκόλλησε» από την ταράτσα κτιρίου που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Η λαμαρίνα απομακρύνθηκε σε ασφαλές σημείο, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί πρόβλημα.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες ζημιές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, ενώ ο δήμαρχος Νίκος Φορτούνας, τόνισε ότι πέραν της Γατζέας και των Καλών Νερών που συγκαταλέγονται στις πληγείσες περιοχές, πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία επλήγησαν από την προηγούμενη κακοκαιρία. Παράλληλα σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ρεύματος προχθές το βράδυ στην Αργαλαστή.

Στα νησιά

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν χθες στην Αλόννησο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές σε φανάρια του δημοτικού φωτισμού στην παλιά χώρα. Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε, παράλληλα, στις περιοχές Βότση, Γιάλια, Αγ. Δημήτριος και Μουρτίτσα. Τα κομμένα δέντρα που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού, κοντά στον ΧΥΤΑ αλλά και εκτός του προαύλιου του δημοτικού σχολείου, απομακρύνθηκαν από τον δήμο με τη συνδρομή της πυροσβεστικής, με τον αντιδήμαρχο Αγγελο Αργυρίου να κάνει λόγο για «σφοδρούς ανέμους». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αέρας ξερίζωσε είκοσι πεύκα μεγάλης μάλιστα διαμέτρου η οποία έφτανε και το ένα μέτρο. Το πρωί οι θυελλώδεις άνεμοι έφταναν τα 10 με 11 μποφόρ. Το απόγευμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν εξασθενήσει αλλά λίγο, καθώς στο νησί επικρατούσαν άνεμοι που έφταναν σε ένταση τα οχτώ με εννέα μποφόρ.

Στη γειτονική Σκόπελο συνεχίζονταν και χθες οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων που προκλήθηκαν στα πρανή κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου, ενώ όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Μάχη Κλωνάρη, η κατάσταση επιφυλακής συνεχίζεται, για κάθε ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, λόγω της σφοδρότητας του ανέμου, αποκολλήθηκε τμήμα ξύλου από παλιό παντζούρι, το οποίο περισυλλέγη και απομακρύνθηκε άμεσα.

Στη Σκιάθο, τέλος, κάδοι απορριμμάτων που βρίσκονταν στην παραλία, στην περιοχή του καρνάγιου, μετακινήθηκαν σε μεγάλη απόσταση, γεγονός που υποδηλώνει τη σφοδρότητα του ανέμου, και τους περισυνέλλεξαν εργαζόμενοι του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γιαννίτσης ανέφερε, εξάλλου, ότι μικροπροβλήματα σημειώθηκαν στο νησί λόγω των σφοδρών ανέμων, χωρίς, ωστόσο, να καταγραφούν σημαντικές ζημιές.

Οι μέγιστες ριπές άγγιζαν χθες ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα

Ισχυροί άνεμοι συνέχιζαν να σαρώνουν και χθες τη Μαγνησία. Χαρακτηριστικό των θυελλωδών ανέμων είναι ότι σε αρκετές περιοχές, οι μέγιστες ριπές άγγιξαν ακόμη και τα 100 χλμ την ώρα.

Χθες οι ισχυρότεροι άνεμοι καταγράφτηκαν στη Σκόπελο. Στο νησί έπνεαν βόρειοι άνεμοι, οι ριπές των οποίων έφθασαν στα 90 χλμ. Την ώρα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη καταγραφή στον νομό έγινε χθες στην Πορταριά, όπου βόρειοι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως και 82 χλμ την ώρα. Αλλά και στη Μακρινίτσα, βόρειοι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 81 χλμ την ώρα.

Στην Αργαλαστή εκδηλώθηκαν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που έφθασαν και τα 79 χλμ την ώρα, στη Σκιάθο βορειοδυτικοί άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 76 χλμ την ώρα, ενώ στη Ζαγορά, στον απόηχο του νέου πλήγματος, δυτικοί άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα.

Ακόμη και μέσα στον Βόλο επικράτησαν ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι ριπές των οποίων έφθασαν τα 64 χλμ την ώρα.

Σημειώνεται ότι στον Βόλο, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων από χθες τα ξημερώματα, βρίσκονται σε επιφυλακή τέσσερα συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο. Το πρωί, φρόντισαν για την απομάκρυνση κλωναριού από δέντρο που έσπασε και έπεσε στη Ζάχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου