ΤΟΠΙΚΑ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Αθανασίου στη «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

με-λαμπρότητα-ο-εορτασμός-του-αγ-αθανα-154018

Με κάθε επισημότητα γιόρτασε χθες τη μνήμη του προστάτη του, Αγίου Αθανασίου, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», με τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης να συμπίπτουν με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση της πρότυπης συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού, Ιωάννης Κίτσιος, ανήγγειλε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων το καλοκαίρι, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Το 2018 βρήκε τον ιστορικό συνεταιρισμό να μετρά αύξηση στις πωλήσεις του για το περασμένο έτος ύψους 15% και μάλιστα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υπέρμετρου αθέμιτου ανταγωνισμού, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης οίνου να έχει εκτινάξει στα ύψη το λαθρεμπόριο κρασιού οδηγώντας σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις, δήλωσε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει κυβέρνηση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης οίνου θα είναι ο πρώτος άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα καταργηθεί. Ο εν λόγω φόρος συνιστά ένα τραγικό λάθος, επισήμανε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος παραβρέθηκε επίσης στις εκδηλώσεις.

Καλή ποιότητα προϊόντων – ελκυστικές τιμές

Η ομιλία του προέδρου του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού, Ιωάννη Κίτσιου

Μέσα σε αυτό το φορολογικά ασύμφορο περιβάλλον, ο αγροτικός συνεταιρισμός κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του, παλεύοντας με τα αποκλειστικά όπλα που διαθέτει: τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.

«Εμείς έχουμε καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές και μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιωάννης Κίτσιος. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, το 75% του οίνου που διατίθεται στην αγορά είναι λαθραίο, ενώ η κατάσταση στο τσίπουρο είναι κόμη χειρότερη. Οι νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί δίνουμε μάχη για να τα καταφέρουμε με τέτοιον αθέμιτο ανταγωνισμό» επισήμανε.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα το έτος που ξεκίνησε να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. «Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πέρυσι ότι στο τέλος του χρόνου θα καταργούσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Το 2017 πέρασε και περιμένουμε να δούμε. Στις δηλώσεις καλλιέργειες του περασμένου έτους μόνο το 15% της παραγωγής έχει δηλωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, και ανήγγειλε στη συνέχεια τις εορταστικές εκδηλώσεις του συνεταιρισμού το καλοκαίρι για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του.

Αδικη η φορολογική πολιτική

Ζοφερό χαρακτήρισε το μέλλον των οινοποιείων και των οινοπαραγωγών με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος. «Ευχόμαστε ο Συνεταιρισμός να μακροημερεύσει και να προοδεύει συνεχώς. Οι αντιξοότητες όμως είναι πολλές, με κύρια την άδικη φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση εναντίον της οινοπαραγωγής στη χώρα. Πρόκειται για ένα κλάδο που τα τελευταία δέκα χρόνια απέκτησε εξωστρέφεια και εξαγωγικούς προσανατολισμούς, και έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αυτήν την πολιτική να κλονίσει τα οινοποιία και τους οινοπαραγωγούς και να κάνει το μέλλον τους ζοφερό. Ο φόρος του κρασιού έχει εκτινάξει στα ύψη τα λαθρεμπόριο, το οποίο υπερβαίνει σε αξία τα 40 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουκώρος επισήμανε ότιπολλά κυβερνητικά στελέχη υποσχέθηκαν πέρυσι την κατάργηση αυτού του άδικου φόρου. «Όπως είχα την ευκαιρία όμως να στηλιτεύσω στη Βουλή, ως ειδικός αγορητής επί του προϋπολογισμού, ο ειδικός φόρος υπάρχει και το 2018, και βάσει αυτού προβλέπονται και έσοδα ύψους 28 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν φέρνει έσοδα, αλλά εμποδίζει και φαλκιδεύει την παραγωγή.

Η Ν.Δ., σε υψηλότατο επίπεδο, διά του προέδρου της του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον φόρο. Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, να επιβραβεύσουμε τον οινοπαραγωγή και τον αμπελοκαλλιεργητή που μοχθεί στη γη του. Χρειάζεται να κρατήσουμε τους νέους στην περιφέρεια. Οι άδικοι φόροι διώχνουν τους νέους από την Ελλάδα και σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα μεταβαλλόμαστε σε χώρα γερόντων. Αυτό με τα κατάλληλα μέτρα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Είναι ζήτημα εθνικών διαστάσεων» συμπλήρωσε.

Απαιτείται να διορθωθεί

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης οίνου δημιούργησε πολλά προβλήματα. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι οδήγησε στο παρεμπόριο, τα διαφυγόντα κέρδη, τη μείωση των πωλήσεων, την αύξηση της παραβατικότητας.

«Είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί» επισήμανε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί σε τέτοιες προσπάθειες σαν αυτή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια διαχρονικά σε όλες τις διοικήσεις του, σε όλους τους οραματιστές του και τους συνεταιριστές του, που συμπληρώσουν εκατό χρόνια διαρκούς προσπάθειας και συνεργασίας με αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι ο Συνεταιρισμός αποτελεί πρότυπο συνένωσης υγιών δυνάμεων με αποτέλεσμα την παραγωγή. «Η παραγωγή είναι συνώνυμο της κοινωνικής ευημερίας, των θέσεων εργασίας, αλλά και της ύπαρξης της χώρας μας. Εμείς στηρίζουμε τις υγιείς παραγωγικές εξωστρεφείς προσπάθειες, που δίνουν εργασία στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα για να μπορέσει να επιβιώσει. Διότι ο κίνδυνος της κοινωνικής συνοχής, ο οικονομικός κίνδυνος, ο παραγωγικός, ο κίνδυνος της μετανάστευσης και ο δημογραφικός κίνδυνος είναι μεγάλος» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις για τον προστάτη του συνεταιρισμού, Άγιο Αθανάσιο, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί με αρτοκλασία στο ομώνυμο παρεκκλήσι στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης, ενώ ο συνεταιρισμός παρέθεσε ακολούθως δεξίωση στο εκθεσιακό – συνεδριακό του κέντρο, παρουσία πλήθους κόσμου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου