ΤΟΠΙΚΑ

«Μαζί για το Βόλο»: Προσχηματική η επιχορήγηση φορέων

μαζί-για-το-βόλο-προσχηματική-η-επιχ-154457

Προσχηματική χαρακτηρίζει την πρόθεση του Δήμου Βόλου να χρηματοδοτήσει αθλητικά σωματεία της περιοχής, η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο».

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Βόλου για πρώτη φορά εφαρμόζει από φέτος τη δυνατότητα που δίνει ο Νόμος για την απόδοση του 1,5% από τα τακτικά έσοδα του δήμου, ήτοι 495.000 ευρώ για την ενίσχυση νομικών προσώπων δημοσίουδικαίου, όπως είναι οι εκκλησίες, τα αθλητικά σωματεία και οι πολιτιστικοί φορείς. Αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και το 2019. Ηδη ξεκίνησαν οι συναντήσεις με τους φορείς για να ενημερωθούν για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι επιχορηγήσεις.

Ωστόσο, ενστάσεις εκφράζει η δημοτική κίνηση, υποστηρίζοντας ότι «το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη στρατηγικής στο τι ακριβώς θέλει να κάνει και πώς εννοεί ο δήμος τον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τι θα ήταν για παράδειγμα προτιμότερο; Μετά από διαβούλευση και με υπόδειξη των σωματείων και συλλόγων τα χρήματα αυτά, και αν μπορεί ο δήμος ακόμα παραπάνω, να διατεθούν για την αναβάθμιση υποδομών προς όφελος όλων όσων αθλούνται; Ή να ζητάς από τα σωματεία απλά τη γνώμη τους για διοργάνωση εκδηλώσεων με συνδιοργανωτή τον δήμο. Είναι ξεκάθαρα θέμα προτεραιοτήτων οι οποίες κατά καιρούς έχουν φανεί ποιες είναι (βλ. ανακίνηση εξπρές γηπέδου Νεάπολης προς συμφέρον ξενόφερτης ομάδας).

Στο δια ταύτα, και επειδή μιλάμε για διαχείριση δημοτικού χρήματος, δηλαδή χρήματος όλων των δημοτών, αυτό που θα ήταν απαραίτητο είναι ο καθορισμός ξεκάθαρων κριτηρίων του ποιοι και πώς θα επιχορηγηθούν ώστε μην έχουμε “παιδιά και αποπαίδια” και φυσικά κανέναν αποκλεισμό σε “μη αρεστούς”. Διαφάνεια και τίποτα λιγότερο αλλά για κάποιους που προτεραιότητα έχουν, όχι την ουσία αλλά το “φαίνεσθαι” αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου