ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικοί γεράζουν στις έδρες

εκπαιδευτικοί-γεράζουν-στις-έδρες-155326

Στις αίθουσες διδασκαλίας «γεράζουν» δάσκαλοι και καθηγητές της Μαγνησίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης κάθε φορά που αλλάζει ο ασφαλιστικός νόμος και κάθε φορά που ανακοινώνονται νέες περικοπές συντάξεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, το 2017 συνταξιοδοτήθηκαν μόλις 9 εκπαιδευτικοί από τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μονός αριθμός εκπαιδευτικών οδηγείται στη σύνταξη. Τους εκπαιδευτικούς θα τιμήσει ο σύλλογος σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην Εξωραϊστική.

Και πέρυσι είχε καταγραφεί αρνητικό ρεκόρ 30ετίας στις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Μόλις έξι δάσκαλοι είχαν κάνει τα χαρτιά τους για σύνταξη. Το 2015 είχαν συνταξιοδοτηθεί 11 εκπαιδευτικοί, το 2014 στη σύνταξη βγήκαν 54. Το 2013 βγήκαν 42, 48 το 2012, 60 το 2011 και 98 το 2010.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, με τις συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις περικοπές συντάξεων, ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να παραμείνουν στις τάξεις. Κάποιοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω των αναγκών. Κάποιοι όμως φοβούνται να βγουν στη σύνταξη λόγω των περικοπών, και επιλέγουν συνειδητά την παράταση του εκπαιδευτικού βίου» σημείωσε ο κ. Μούσιος.

Εξαιτίας των παραπάνω, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν γίνονται διορισμοί νέων εκπαιδευτικών, ο μέσος όρος της ηλικίας των εκπαιδευτικών ανεβαίνει. Όπως σημείωσε ο κ. Μούσιος, σύμφωνα με έρευνα, ο μέσος όρος ηλικίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει ανέβει στα 46,5 έτη, και αντίστοιχα ο μέσος όρος ηλικίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών ανέβηκε στα 43 έτη.

Σε αγωνιστική εγρήγορση

Στο μεταξύ, ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση μετά την ψήφιση από τη Βουλή των νέων μέτρων. Ειδικά για τον χώρο της εκπαίδευσης καθιερώνεται το υποχρεωτικό 30ωρο και δρομολογείται σειρά συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

«Είμαστε εν αναμονή εισήγησης από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας για το μέλλον των κινητοποιήσεων, που θα αποφασιστεί στην Ολομέλεια των Προέδρων που θα γίνει το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου