ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρήξη με τον ΕΟΠΥΥ οι οπτικοί της Μαγνησίας

σε-ρήξη-με-τον-εοπυυ-οι-οπτικοί-της-μαγν-157980

Αναβρασμός στη Μαγνησία για την αιφνίδια απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που βάζει τέλος στην προπληρωμή για την αγορά οπτικών ειδών. Ο Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών Μαγνησίας θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα, όπου θα αποφασιστεί εάν θα υπογραφούν οι ατομικές συμβάσεις ή όχι.

Έως σήμερα, ο ασφαλισμένος κατέβαλε ο ίδιος την δαπάνη για γυαλιά, και στη συνέχεια κατέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να του επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Τώρα με την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ, τα καταστήματα που θα υπογράψουν τις συμβάσεις θα εκτελούν τις συνταγές και οι επαγγελματίες θα πρέπει να απευθύνονται οι ίδιοι στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή τους, η οποία θα γίνεται μετά από 90 ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, η απόφαση του ΕΟΠΥΥ είναι ανακριβής, καθώς δεν διασφαλίζει την πληρωμή του συνόλου των αγορών, αφού βάζει όριο μέχρι του ποσού των 45 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Εάν αυτό το ποσό καλυφθεί μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο μετά οι υπόλοιπες συνταγές πώς θα εκτελούνται;» διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Μαγνησίας Γιάννης Προφαντής, και επισημαίνει ότι πανελλαδικά 95.000 αιτήσεις ασφαλισμένων που αφορούν στο 2017 δεν έχουν πληρωθεί.

«Θέλουν να μεταφέρουν το πρόβλημα που έχουν με την καταβολή των χρημάτων σε εμάς. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό που κάνουν. Δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ποιος μπορεί να καλύψει τα έξοδά του αν είναι απλήρωτος 90 μέρες; Ποιος θα μπορεί να πληρώνει εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, προσωπικό;» διερωτάται ο ίδιος.

Ήδη, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών έχει κοινοποιήσει επιστολή προς τους ασφαλισμένους, η οποία κοινοποιείται παράλληλα και σε όλους τους Συλλόγους, με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι οπτικοί – οπτομετρές της χώρας αποφάσισαν να μην υπογράψουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Μεταξύ άλλων, στους λόγους αναφέρονται οι εξής:

-Ο ΕΟΠΥΥ, από τα ταμεία τα οποία συγχωνεύτηκαν σε αυτόν, χρωστάει ληξιπρόθεσμα από το 2011.

-Επιβάλλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30%.

-Θα πληρώνει μετά από 90 μέρες.

-Οπτικοί – οπτομετρές που περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση, και οι οποίοι έχουν οφειλές λόγω της κρίσης, που επιδεινώθηκαν με τις απλήρωτες διατακτικές ασφαλιστικών ταμείων, δεν θα παίρνουν τίποτα και θα τους παρακρατείται όλο το ποσό.

-Προτείναμε στον ΕΟΠΥΥ να βοηθήσουμε αναλαμβάνοντας εμείς όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία, όμως ήταν αρνητικός.

-Καλεί για υπογραφές συμβάσεων που δεν έχουν δει, ανακοινώνοντας στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου