ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιές… από καταγγελίες μηχανικών για την καταστροφή στον Αη Γιάννη

φωτιές-από-καταγγελίες-μηχανικών-γι-159018

«Εγκληματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις από τους κατοίκους και τον ίδιο τον δήμο στον Αϊ Γιάννη Πηλίου» καταγγέλλει η τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή.

Όπως αναφέρει η κ. Μπακλατσή, «ο οικισμός του Αϊ Γιάννη είναι το παράδειγμα της άναρχης δόμησης και αυθαιρεσίας στο Πήλιο, και δείχνει τη χωρίς πολεοδομικά όρια και σωστές υποδομές τουριστική ανάπτυξη, που έγινε τα τελευταία 30 χρόνια στην περιοχή. Καταστρατήγησαν το παραδοσιακό διάταγμα του Πηλίου κατασκευάζοντας μεγάλα συγκροτήματα και πολυκατοικίες, μπαζώσανε τα ρέματα, στενέψανε τους κοινοτικούς δρόμους, κλείσανε κάθε ελεύθερο χώρο μπροστά από τα σπίτια και τα μετέτρεψαν σε καταστήματα, τα κτίρια λειτουργούν με βόθρους δίπλα στη θάλασσα, χωρίς καμία επεξεργασία και άλλα πολλά. Το 1992 η Νομαρχία Μαγνησίας βλέποντας αυτή την κατάσταση, προσπάθησε να την σταματήσει πολεοδομώντας τον οικισμό, αλλά δυστυχώς ύστερα από πιέσεις, η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε. Η αποτύπωση όμως του οικισμού έγινε και έτσι φαίνονται στο χάρτη όλες οι παρανομίες που έγιναν.

Αυθαίρετες παρεμβάσεις υποστηρίζει ότι έγιναν στον Αϊ Γιάννη, η τοπογράφος Γραμματή Μπακλατσή, η οποία αποτυπώνει την άποψή της πάνω στις φωτό

Στην περίπτωση του παραλιακού δρόμου που κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, φαίνεται ότι στο σημείο αυτό καταλήγει ρέμα που έχει μπαζωθεί από παρακείμενους ιδιοκτήτες, έχουν γίνει τσιμεντένιες ζαρντινιέρες και πλακοστρωμένη πλατεία της εκκλησίας, και κακώς δεν έχει διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού. Αντίθετα σκέπασαν με τον δρόμο το ρέμα αφήνοντας μια μικρή έξοδο. Το νερό που κατέβασε το ρέμα σε συνδυασμό με τη μεγάλη φουρτούνα που κτυπούσε τον κρηπιδότοιχο, που ως φαίνεται είχε στατικά προβλήματα, οδήγησαν στην κατάρρευση του δρόμου σε αυτό το σημείο. Όπως βλέπουμε σε άλλα σημεία που είναι ακόμα πιο πονεμένος ο τοίχος κρατήθηκε. Αυτό που περιμένουν τώρα οι πολίτες είναι να γίνει μια σωστή δουλειά αποκατάστασης, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις. Γι αυτό σημειώνω ότι πρέπει να προσεχθεί αυτό το σημείο γιατί πονάει».

«Εγκιβωτισμένο το ρέμα»

Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης, χαρακτηρίζει υπερβολές τα περί μπαζωμένων ρεμάτων και κακοτεχνιών στο σημείο.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσάφτης, το ρέμα είναι εγκιβωτισμένο, όχι μπαζωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο. Υποστήριξε δε ότι για το έργο θα γίνει έλεγχος, και δήλωσε βέβαιος ότι το πόρισμα που θα συνταχθεί θα τον επιβεβαιώσει τις θέσεις του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου