ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες μετατρέπουν τα σπίτια τους σε ξενοδοχεία

βολιώτες-μετατρέπουν-τα-σπίτια-τους-σ-163248

Νέα τάξη πραγμάτων διαμορφώνεται στον κατασκευαστικό κλάδο την τελευταία δεκαετία, με το 90% των οικοδομικών εταιρειών της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά, να έχει βάλει λουκέτο, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνεται ραγδαία άνοδος στην αναπαλαίωση κατοικιών και διαμερισμάτων. Εργασίες αναπαλαίωσης πραγματοποιούνται σε περισσότερα από 100 ακίνητα στην περιοχή της Μαγνησίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά, στο πλαίσιο του μέτρου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και να αποδώσουν τα ανάλογα οικονομικά οφέλη στους ιδιοκτήτες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων – μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου -πρόεδρος του Συλλόγου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων στην περιοχή μας και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας-, την περίοδο προ κρίσης υπήρχαν 90 περίπου κατασκευαστικά γραφεία στην περιοχή της χερσαίας Μαγνησίας, από τα οποία μόνον δέκα δραστηριοποιούνται σήμερα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών στράφηκε σε άλλες κατευθύνσεις.

Το κύριο αντικείμενο εργασίας είναι οι ανακατασκευές παλιών ακινήτων για τις εναπομείνασες τεχνικές εταιρείες, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου «ο κατασκευαστικός κλάδος άρχισε από το 2006 και μετά, ουσιαστικά να «φρενάρει», να μην κατασκευάζονται καινούργιες οικοδομές. Δηλαδή, εξηγεί, «υπάρχει μια φθίνουσα πορεία, όσον αφορά τον αριθμό των κατασκευών και την τελευταία τριετία, ουσιαστικά τετραετία, έχει σταθεροποιηθεί αυτή η κατάσταση».

Η οικοδομική δραστηριότητα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ναδίρ, σε πανελλαδική κλίμακα, πολύ δε περισσότερο για την περιοχή μας. Σύμφωνα, εξάλλου, με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα δύο τελευταία χρόνια «είμαστε ουσιαστικά σε μια στασιμότητα. Οι πληροφορίες που έχουμε από την Αθήνα, από την Ομοσπονδία, όσον αφορά κυρίως ακίνητα, καταστήματα κλπ, είναι ότι έχει ξεκινήσει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, τουλάχιστον για όσα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, αλλά όλη η αγορά είναι επιφυλακτική» επισημαίνει ο ίδιος.

Το λουκέτο μπήκε σε βάθος δεκαετίας στις οικοδομικές επιχειρήσεις από την έναρξη της κρίσης και μετά. Ορισμένοι προσανατολίστηκαν σταδιακά σε άλλους τομείς, ενώ πολύ λίγοι ασχολούνται με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, όσον αφορά την κατασκευή καινούργιων ακινήτων, καθώς τα περισσότερα γραφεία έχουν ενταχθεί στον κλάδο των ανακατασκευών.

Αναπαλαίωση ακινήτων

Ο λόγος που ωθεί πολλούς Βολιώτες και ιδιοκτήτες ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, στην κατεύθυνση της αναπαλαίωσης ακινήτων, είναι η αξιοποίησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια έξοδα που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες.

«Παλιότερα, οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων είχαν το περιθώριο να τα κρατούν κλειστά. Σύμφωνα όμως με τα σημερινά δεδομένα, για να μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν, να τα νοικιάσουν με ικανοποιητικό μίσθωμα, αναγκαστικά θα πρέπει να τα αναπαλαιώσουν, για να αποκτήσουν σύγχρονες προδιαγραφές. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης τάσης, έπαιξαν και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις των ακινήτων τύπου Air bnb, οι οποίες έχουν δώσει ώθηση στην αγορά. Κάποια διαμερίσματα, ειδικά στο κέντρο του Βόλου και κάποιες εξοχικές κατοικίες οι οποίες παρέμεναν κλειστές, αναπαλαιώνονται από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης» τονίζει ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη τάση, η αύξηση δηλαδή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, είναι εντονότερη φέτος, ειδικά σε δυάρια και μικρότερα διαμερίσματα, με πολλούς ιδιοκτήτες στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης. «Η τάση είναι έντονη και θεωρούμε ότι όταν ξεκινήσει και το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», θα δοθεί μεγαλύτερη κινητικότητα σε μικρού βαθμού ανακατασκευές, ενώ θα υπάρξει μια σοβαρή χρηματοδότηση από το κράτος, μια σημαντική βοήθεια» τονίζει ο ίδιος.

Η παραπάνω τάση, του εκσυγχρονισμού δηλαδή των ακινήτων, ενισχύεται από την διαπίστωση ότι ορισμένα διαμερίσματα που έχουν μείνει στη δεκαετία του 70 ή του 60 στον Βόλο, ή ακόμα και του 80, δεν παρουσιάζουν αγοραστικό ενδιαφέρον ή ενδιαφέρον για ενοικίαση και συνήθως μισθώνονται με δυσκολία, σε χαμηλές τιμές.

Η ευχή που εκφράζει, κλείνοντας, ο κ. Παπαγεωργίου, είναι «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται άλματα, αλλά διαφαίνονται θετικά στοιχεία, σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου