ΤΟΠΙΚΑ

Ιππόκαμπος: Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού

ιππόκαμπος-το-αναπηρικό-κίνημα-στηρί-163600

Τις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις», ανακοίνωσε το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» Πέτρος Μπέλλος και η γενική γραμματέας Κερασία Ζορμπά αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και οι φορείς του αναπηρικού κινήματος, όλη αυτή τη δεκαετία από τότε που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, αγωνιστήκαμε ακατάπαυστα για να θεσπιστεί και να λειτουργήσει στη χώρα, ένα αξιόπιστο, αντικειμενικά και κοινωνικά δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από τη θέσπιση των ΚΕΠΑ με τον Ν. 3863/2010 έως σήμερα, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με παρεμβάσεις και με πρωτοβουλίες, διεκδικήσαμε την επικαιροποίηση, τη διαρκή απογραφή και τον εξανθρωπισμό του συστήματος των ΚΕΠΑ.

Από το απαράδεκτο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας των ΚΕΠΑ του 2011, όπου συμπεριλάμβανε την απονομή ποσοστού αναπηρίας στους ηδονοβλεψίες, παιδόφιλους κ.ά. με πολιτική παρέμβαση του τότε υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, έγιναν, μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές, τον Μάιο του 2012, αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές, κάνοντας τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) στοιχειωδώς παραδεκτό.

Παράλληλα, αγωνιστήκαμε από την αρχή της δεκαετίας, για το απολύτως λογικό, το απολύτως εύλογο, δηλ. οι αναπηρίες και οι χρόνιες παθήσεις που είναι μη αναστρέψιμες και κρίνονται δια βίου, να απονέμεται ποσοστό αναπηρίας που να ισχύει εφ’ όρου ζωής.

Με το ν. 3846/2010, 8 κατηγορίες αναπηρίας χαρακτηρίστηκαν μη αναστρέψιμες. Μετά από κινητοποιήσεις και μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία, το Νοέμβρη του 2013, οι κατηγορίες έγιναν 43, και μόλις προ ολίγων ημερών έγιναν 133, ενώ παράλληλα στα τέλη του 2017 δημοσιεύθηκε ο επικαιροποιημένος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ).

Συνεπώς η χώρα έχει να εφαρμόσει για την πιστοποίηση της αναπηρίας από τις αρχές του 2018 δύο σημαντικά εργαλεία, του νέου ΕΠΠΠΑ και του πίνακα των 133 παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Επισημαίνουμε ότι και στο νέο ΕΠΠΠΑ υπάρχουν κενά και ελλείψεις, αλλά και στην απόφαση για τις 133 παθήσεις που κρίνονται επ’ αόριστον, υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις, όπως της κατηγορίας των πασχόντων από AIDS, των ατόμων με σύνδρομο Down, σύνδρομο Rett κ.ά.

Συνεπώς, το αναπηρικό κίνημα θεωρεί ότι αυτές οι δύο εξελίξεις αποτελούν μεν θετική εξέλιξη, αλλά χρήζουν ανάγκης άμεσου ελέγχου και επικαιροποίησης των οφθαλμοφανών παραλείψεων, λαθών κ.τ.λ.

Με το άρθρο 215 του πολυνομοσχεδίου θεσπίζεται η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Αττικής, γι’ αυτούς που υποβάλλουν πρώτη φορά αίτηση για αναπηρικά επιδόματα.

Κάνουμε σαφές με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη Βουλή, όπως κάναμε και στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία, ότι το αναπηρικό κίνημα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απλοποιεί τη διαδικασία απονομής και πληρωμής επιδομάτων και απαλλάσσει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους από περιττή γραφειοκρατία.

Στηρίξαμε εδώ και πολλά χρόνια τη θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν φορέα απονομής και πληρωμής επιδομάτων.

Θεωρήσαμε παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική την απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας. Το ICF, το οποίο έμμεσα ή άμεσα υποστηρίχθηκε από τους δανειστές, κάηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Κάναμε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στην κυβέρνηση αλλά και στους εκπροσώπους της παγκόσμιας τράπεζας, ότι η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, μπορεί να είναι αποδεκτή, μόνο εάν μέσω αυτού επιδιώκεται η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε, με επιστημονική επάρκεια, με συνέπεια, με υπευθυνότητα και κριτικό πνεύμα.

Στις επανειλημμένες συναντήσεις που είχαμε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κ. Θ. Φωτίου και τους συνεργάτες της, παρουσιάσαμε την κρυστάλλινα διαυγή θέση του αναπηρικού κινήματος γι’ αυτό το θέμα, η οποία είναι:

  1. Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα δεν παρεμβαίνει στην απονομή πιστοποίησης αναπηρίας. Αυτό γίνεται με τον νέο ΕΠΠΠΑ και τον νέο πίνακα των 133 παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.
  2. Δεν αλλάζουν οι όροι προϋπόθεσης για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων.
  3. Δεν εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια ή περιουσιακά στοιχεία.

Στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν προσμετρούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.)

Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους και των πάγιων αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία τους, εάν λάβουμε υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών υποδομών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσμετρούνται στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων.

  1. Δεν μειώνονται τα αναπηρικά επιδόματα ούτε 1 ευρώ/λεπτό.

Με το παρόν ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επαναλάβει τη δέσμευση που έχει εκφράσει σε εμάς, και εδώ στη Βουλή, και να γίνουν μέρος των πρακτικών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά θα αγωνιστεί σκληρά εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας μείωσης των ελάχιστων που παρέχονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα της κρίσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου