ΤΟΠΙΚΑ

100 μαθητές μιλούν στην Πολιτεία

100-μαθητές-μιλούν-στην-πολιτεία-163619

Στη Μαγνησία στρέφει το βλέμμα του το Υπουργείο Παιδείας, ενόψει της πρωτοποριακής δράσης που πρόκειται να φιλοξενηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας. Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, πρόκειται να διεξαχθεί το πρώτο κοινό Σχολικό Συμβούλιο μαθητών και θεσμών της Πολιτείας. «Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές», είναι ο τίτλος της πρωτότυπης δράσης, που θα προταθεί να καταστεί πανελλήνιος θεσμός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο σχολικό συμβούλιο, εισηγητές θα είναι οι μαθητές. Συνολικά θα συμμετέχουν περίπου 100 μαθητές από 34 σχολεία, εκ των οποίων 31 γενικά και επαγγελματικά λύκεια, και τρία σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης απ’ όλη τη Μαγνησία. Επίσης θα συμμετέχουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ένας εκπαιδευτικός-εκπρόσωπος του συλλόγου διδασκόντων κάθε σχολείου και αντίστοιχα ένας εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων.

Επίσημοι προσκεκλημένοι που θα απευθύνουν και χαιρετισμούς θα είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γ. Πετράκος και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Γιώργος Πολύζος.

Στη συνέχεια συστατικούς χαιρετισμούς στους μαθητές (ποιοι είναι και ποιος ο ρόλος τους) θα απευθύνουν πριν ακούσουν τα αιτήματα, τις απόψεις και τους προβληματισμούς, η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Στεργίου, οι δήμαρχοι και των οκτώ δήμων της Μαγνησίας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Κουτσερής. Στο συμβούλιο έχει προσκληθεί και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, όπως επίσης σχολικοί σύμβουλοι, προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων, υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων και οι διευθυντές γυμνασίων και εργαστηριακών κέντρων της Μαγνησίας.

Θα είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της Πολιτείας θα ακούσουν τους μαθητές. Μία αντίστοιχη πρωτοβουλία, μικρότερης όμως εμβέλειας είχε γίνει και πέρυσι από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των πολυήμερων καταλήψεων στα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εκδήλωση για τα ελληνικά δεδομένα. Στόχος της να ανοιχτούν τα σχολεία στην κοινωνία αλλά και η ίδια η Πολιτεία να αφουγκραστεί τους μαθητές. Πρόκειται για εισαγωγή δημοκρατίας στα σχολεία, αλλά και εξαγωγή δημοκρατίας από τα σχολεία στην κοινωνία», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

«Είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα που οικοδομή κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείων και Πολιτείας, και είναι μια καινοτόμα δράση της Δ.Δ.Ε.», είπε από την πλευρά της η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη.

«Για πρώτη φορά οι μαθητές θα πουν τις απόψεις τους, τα προβλήματά τους, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους σε εκπροσώπους της Πολιτείας, με στόχο να βρεθούν λύσεις», ανέφερε εξάλλου η σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, Αγγελική Καραμπατζάκη.

Στην οργανωτική επιτροπή του μαθητικού συμβουλίου, συμμετέχουν επίσης ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, Αντώνης Πλαγεράς και ο σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, Ευθ. Γεωργούσης.

Συνολικά 250 άτομα θα βρεθούν γύρω από το ίδιο «τραπέζι» ώστε να συζητήσουν για τα θέματα που απασχολούν τους μαθητές. Η ατζέντα της συζήτησης θα είναι ανοιχτή και οι εισηγήσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν με βάση τις αρχές του δημοκρατικού και ακαδημαϊκού διαλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου