ΤΟΠΙΚΑ

Χρειάζονται 3.600 φιάλες αίματος οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία στη Μαγνησία

χρειάζονται-3-600-φιάλες-αίματος-οι-πάσχο-164878

Πάγιο αίτημα αποτελεί για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία η αύξηση των νέων εθελοντών αιμοδοτών, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται οι 3.600 φιάλες αίματος που απαιτούνται σε ετήσια βάση στην περιοχή μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των 80 μελών του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας είναι ενήλικες, γεγονός που συνεπάγεται μετάγγιση ανά δεκαπενθήμερο και περισσότερες από 300 φιάλες αίματος σε μηνιαία βάση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η έκκληση για προσφορά αίματος, και παράλληλα η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, είναι πάγιο αίτημα των μελών του συλλόγου. «Το πρόβλημά μας γίνεται εντονότερο τις γιορτινές μέρες, αλλά και το καλοκαίρι, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τοπικά, ωστόσο, είμαστε σε οριακό επίπεδο, αλλά δεν έχει αναβληθεί μετάγγιση», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου, Δέσποινα Λουκάκη.

Η ίδια επισημαίνει, παράλληλα, ότι γίνεται πολύ καλή διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων που υπάρχουν στην αρμόδια μονάδα του Νοσοκομείου, και γι’ αυτό τον λόγο «κατορθώνουμε, έστω και οριακά, προσπαθώντας να κινητοποιούμε κάποιους αιμοδότες, να πραγματοποιούμε τις απαιτούμενες μεταγγίσεις, αλλά πάντα σε οριακό επίπεδο» τονίζει.

Είναι, κατά συνέπεια, προφανές, ότι έχει διαχρονική ισχύ η έκκληση – ανακοίνωση του συλλόγου για προσφορά αίματος από την τοπική κοινωνία, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα. Η κ. Λουκάκη τονίζει, παράλληλα, ότι «πάντα χρειαζόμαστε αίμα. Η αγωνία και το άγχος μας είναι να υπάρχει αίμα, για να μπορούμε να μεταγγιστούμε. Δεν υπάρχει κάποια περίοδος στη διάρκεια του χρόνου, κατά την οποία να μην υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Απλώς στις γιορτές, αλλά και το καλοκαίρι, το εξασφαλίζουμε με μεγάλη δυσκολία».

Το ίδιο ισχύει και για την περίοδο που διανύουμε λόγω καιρικών συνθηκών, διότι οι εποχιακές ιώσεις είναι απαγορευτικές και δεν ευνοούν την προσφορά αίματος.

Το ζητούμενο είναι να καλύπτονται οι ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία αλλά και οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου, ενώ το μήνυμα που απευθύνει, κλείνοντας, στην τοπική κοινωνία, η κ. Λουκίδου είναι: «Η προσφορά αίματος, είναι η μεγαλύτερη έκφραση αγάπης προς τον συνάνθρωπο, δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αξίζει τη ζωή τους. Πρέπει όλοι, σε τέτοιους καιρούς, να συσπειρωθούμε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν, σε δύσκολους καιρούς, τον συνάνθρωπό τους με κάτι τόσο πολύ απλό, την προσφορά αίματος, που για τους ίδιους δεν κοστίζει τίποτα, μόνο δέκα λεπτά από τον χρόνο τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου